Lösa in pensioner – Lättare för mig?

PatienceEh, nej, det är det inte, det går långsamt, kräver tålamod och ännu mer tålamod.
Jag har nu löst in två oavtalade tjänstepensioner (woop!). Den ena skötte jag själv genom att ringa SEB-pension. Den andra var en pension som min försäkringsförmedlare hade fullmakt att sköta. Då betalar Länsförsäkringar mäklaren för att sköta all kundkontakt. Jag ville gärna tro att det skulle vara den snabba enkla processen.

Okej, två helt olika upplevelser:

Utan försäkringsmäklare

En månad: Den från SEB  kom i reda pengar efter en månad.

Med försäkringsmäklare

Samtidigt (början av oktober) påbörjades återköpet på Länsförsäkringar med Söderberg & Partners.
Det var skönt att slippa administrera allt själv, men det berodde på att jag flyttade tre försäkringar samtidigt. Själva återköpet hade gått smidigare om jag skött det själv.
Mindre bra:
Pengarna fanns tillgängliga 7/12-15 men tack vare bristande kommunikation mellan Länsförsäkringar och Söderberg & Partners samt Söderberg & Partners bristande kommunikation med mig, så fanns pengarna först den 29/1-16 på mitt konto.
(Anledning: Länsförsäkringar accepterade inte mitt konto på Avanza och Söderberg & Partners talade inte om det för mig förrän jag frågade var pengarna var 21/12 och fick svar vid årsskiftet. Jag skickade ett annat kontonummer som inte skickades till Länsförsäkringar förrän jag två veckor senare fortfarande undrade vad mina pengar var. Då skickades kontot till Länsförsäkringar… Ja, ni förstår… )
Tre månader: Över 6 veckor att föra över pengarna från Länsförsäkringar till mig och det är efter ca 2 månader för att återköpa pensionen.

Ägarbyte på tre pensioner
Efter en ordentlig formulärfest i höstas så överfördes pensionerna på Länsförsäkringar från flera gamla arbetsgivare till endast en.
Så nu är det bara en ägare på de pensioner som är utanför kollektivavtal. Detta gick smärtfritt men långsamt! Nu ska jag ta mig samman och fylla i flyttbegäran på de jag kan flytta vidare till ett avgiftsfritt alternativ där jag även kan handla med aktier.

Lärdomar jag tar med mig
Alltså, vad kan jag inte om pensioner?

Nej, men allvarligt talat:

Nu kämpar jag vidare!

/Kristina

COMMENTS

Stefan

Bra kämpat Kristina!

Har inlett ett återköp av min frus privata pensionsförsäkring (modell äldre med HÖGA avgifter), återkommer med utfall…

MikaelJones

Jag har en gammal tjänstepension som är utanför kollektivavtalet på under 1 PBB som ligger hos en pensionsförvaltare som tar en avgift som gör att större delen av pensionen kommer ätas upp innan jag går i pension. Jag vill ju fortfarande spara dessa pengar till pension då jag inte konkret behöver dem. Så jag har ju två alternativ, antingen återköpa dem eller flytta dem till t.ex. Avanza som inte har någon årsavgift. Återköp kostar ingen avgift men 30% skatt. Flytt kostar ca 1500 kr avgift men ingen skatt (men däremot får jag skatta när jag är pensionär men då har jag nog lägre ”lön” och därmed lägre skattetryck). Summa summarum har jag räknat ut att jag får mer om jag flyttar än att återköpa, frågan är om du kommit fram till samma? En fördel med Återköp är ju att du kan använda pengarna till vad du vill, till exempel investera i aktier som inte alltid går om man har det som pensionsspar. Hur har du tänkt?

  Kristina

  Hej Mikael,

  Ja, jag skriver det i mina inlägg om återköp, det är inget självändamål!
  Kul att du har möjlighet att flytta pensionen vart du vill. Det är ju inte en självklarhet. I mitt fall var de så små att jag valde att skatta idag, (30%), och förvalta dem i min ägo och inte i en gammal arbetsgivares namn. Men givetvis beror det på vad som är bäst för dig! Du verkar ju ha högt skattetryck idag till exempel.
  Med ditt exempel ersätter ju även Avanza din flyttavgift upp till ett visst belopp OCH skatten i en pensionsförsäkring är 0,09, TOPPEN!

  Läs här till exempel: http://pensionstrasket.se/lektioner/lektion-2-att-losa-in-en-tjanstepension/

  /Kristina

  Henrik

  Hej
  Kolla en extra gång med Avanza. En del tjänstepensioner, tar de inte emot då det kostar deras kunder för mycket.

  Däremot betalar Avanza 1000 kr av din flytt…antar att Nordnet gör likadant. Dvs om flytten är möjlig, som tex vid flytt av IPS.

  /Henrik