Pensionspengarna är här! Vad gör jag nu?

september 2, 2016Allmänt Standard
Både stolt och glad! Pengarna är här.

Både stolt och glad! Pengarna är här.

I oktober förra året bestämde jag mig för att nog fick vara nog. I alla fall när det kom till min oförmåga att bry mig om mina pensionspengar. Några samtal till min försäkringsmäklare och sedan var jag tillräckligt inspirerad och motiverad för att starta en blogg i ämnet ”städa tjänstepension”. Tanken var ju att mina vänner kanske skulle tycka att det var användbart.

Alltså, man kan väl säga att jag spårade ur lite… Eh, mycket. Men trots urspårning så tappade jag inte fokus på mina pensionspengar och nu är det katten i mig så bra som det kan vara inom de begränsningar som finns.

Mina 10 försäkringar blivit 7 och jag har gjort mig av med de höga avgifterna. För det flesta av oss kanske inte 0,65% i avgift låter mycket men det är det i det långa loppet. Här kan du se vad avgifterna gör med dina pengar. De där 0,65% hit och 1,5%  dit skvätter ur ditt pensionskonto i form av försäkringsavgifter, fond-i-fond-lösningar, flyttavgifter osv.

Ett kundperspektiv: Framtidens pensionärer

Cool coupleEn stor del av problemet med pensionspengarna är att det är lite luddigt om vem som faktiskt är ”kund” eller viktigast i pensionsbranschen. En inte helt ovanlig tanke är att den som betalar in pengarna är kunden, arbetsgivaren alltså, men arbetsgivaren är ju bara just betalare. Egentligen är det ju väldigt enkelt, den som ska leva på pengarna är kunden:
Det är ju du och jag som är kunden, vi som betalar alla avgifter för pengarna nu och i all framtid.
Ur det perspektivet så känns vissa saker självklara:

Fri flytträtt av pensionspengarna – vart vi vill och när vi vill.

Provisionsförbud för ”oberoende råd” skulle också vara på sin plats. Med ett provisionsförbud skulle de mellanhänderna behöva minska sina marginaler lite, i branschen kallas de distributörer och vi vanliga dödliga känner till dem som försäkringsmäklare. Här skvätter det ut en del…

Sedan har jag haft lite fler åsikter om pensioner, de hittar du här.

Städa själv!

Ah well, vi kan ju bara använda den konsumentmakt som står oss till buds. Gör det så lätt som möjligt: Fråga dig var dina pengar kommer må bäst? Börja med att läsa igenom denna sida. Och kom ihåg, minpension talar om vad du har, de med konstiga bokstavskombinationer är de minst farliga och Konsumenternas har svaret på alla avgifter om du har kollektivavtalad tjänstepension.

Vad gör jag nu…

Jag flyttar mitt folkbildningsengagemang till Gilla din ekonomi på Finansinspektionen. Jag vill ju att så många som möjligt ska förstå sin privatekonomi och kunna ta tillvara på alla sina ekonomiska möjligheter på bästa sätt. Ju.
Så jag pausar bloggen (Nej, gråt inte snälla, gör det inte svårare än vad det redan är. Det finns kaffemaskin på det nya stället och det är viktigt för mig). Allt finns kvar här och om man saknar mig finns jag fortfarande på Twitter: @KristinaAlthoff och att maila: pensionstrasket@gmail.com

/Kristina

Ps. Förstår inte riktigt pensionsavtalet ännu;-) men två eller tre nya pensionsförsäkringar är ju härligt också! Ds

 

COMMENTS

Tomas

Stort tack för din underhållande folkbildning Kristina! Du var superduktig.

  Kristina

  Tack Tomas!
  Vilket beröm!
  Bloggen pausar så man vet ju aldrig vad som händer i framtiden…

  /Kristina

  ps. och det känns verkligen topp att ha varit superduktig! ds.

Henke

Jättetråkigt att du inte fortsätter Kristina. Men tack för alla svar jag fått av dig och ditt engagemang! Sverige behöver fler som du…jag ska göra mitt bästa att röra om i grytan. Började med SHB idag 🙂

Ha en fin paus!

Eva Solum

Underhållande och rätt fokus. Fortsätt med det hos Gilla din ekonomi!