I all korthet – Återköp som nekas

januari 27, 2016Uncategorized Standard

När försäkringsbolagen säger nej till lösa in/återköp din pensionsförsäkring (eller oavtalade tjänstepension) finns det en annan utväg.
Du kan helt enkelt flytta pensionen till ett bolag som tillåter återköp och lösa ut den där ifrån istället. Tada!!!!
Bolag som definitivt tillåter återköp på pensioner mindre än 44 300kr är:

 • Danica
 • SEB
 • Nordnet
 • Avanza (som också betalar din flyttavgift upp till 1000kr)

Vet du fler som tillåter återköp av oavtalad tjänstepension?

/Kristina

PS. Pension som kommer av ett kollektivavatl kan INTE återköpas någonstans och kan bara flyttas inom avtalsområdet. Ds

Tipset kommer härifrån: här 

 

COMMENTS

Sofie

Hej igen Kristina,
ännu en fråga, jag snurrar nog till det för mig själv tror jag. Jag frågade ju dig innan om min pension via kollektivavtalet och fick svar att jag inte kan flytta den. Allt gott så långt, då har jag fått svar på min fråga. MEN, det jag helt enkelt inte får ihop är var man får tjänstepension ifrån som inte kommer via kollektivavtalet? Förstår du min fråga? Finns säkert en mycket enkel förklaring på detta, men jag kan liksom inte släppa det..

  Kristina

  Hej Sofie!

  Snurra ihop det är helt rimligt!
  Du kan flytta din tjänstepension inom avtalet men kanske inte dit du vill:-)
  Alla företag har inte kollektivavtal, ca 10% av anställda i Sverige är inte kollektivavtal. Själv har jag haft tre jobb som varit utan kollektivavtal. Jag har förstås haft ett anställningsavtal som innehållit tjänstepension osv men det är då mellan företaget och mig. Vissa sådana avtal innehåller inte tjänstepension…

  Bästa hälsningar
  Kristina

Henrik

Intressant. Hur ser jag om min tjänstepensionsförsäkring är enligt kollektivavtal? Eller är det så enkelt att man ser det på försäkringens namn. Jag tex har PA03 (statlig) därmed underförstått att det är enl kollektivavtal? Eller?

Det som irriterar mig mest nu är att jag inte kan lösa ut någon av mina pensionsinsättningar varken de olika tjänstepensionsförsäkringarna jag har eller min IPS. Ingen av dem är under 44,3k så även om några är nära så går jag ändå bet.

/Henrik

  Kristina

  Hej Henrik!

  Du har precis förstått rätt, PA03=Statligt kollektivavtalad. Deppa inte över IPSen (om du inte behöver pengarna förstås), flytta den istället till ett bolag som inte har några avgifter och gläd dig åt att skatten på IPS är 0,09 jämfört med 0,42 på ISK och Kapitalförsäkring.
  PA03 kan du flytta inom avtalet så länge du inte har AMF…

  /Kristina