Vad är Flexpension?
Ett stort mysterium! Det är vad Flexpension är.
I ärlighetens namn förstår jag inte alls vad hela grejen handlar om. Och det är ju lite lite konstigt eftersom Unionen är beredda att strejka för att få igenom den och dessutom säger att ALLA medlemmarna tycker att den är topp! (Det kan ju vara så att Unionens medlemmar har tokkoll).
Flexpension gäller dem som har ITP, det är jag säker på.
Jag har läst igenom Unionens egna sidor om flexpension, och läst debattartiklar skrivna av Unionen och av Almega (som är deras nemesis). Fortfarande, blankt, nada, ingenting, tomt i huvudet…
Ok here it goes: min sammanfattning:
Flexpensionen har två delar: Flexet och Pensionen.
Flexet är, enligt Unionen, en förstärkt möjlighet eller en svag rättighet att arbeta deltid från 60 år eller 62 år. Vad betyder det? Jo, om vi kokar ner det betyder det att om du blir nekad deltid så måste arbetsgivaren kunna formulera varför men det är alltså ingen garanterad rättighet att få gå ner i tid. Dessutom får du 100% av din tjänstepensionsavsättning även om du går ner till 80% arbetstid. Det gäller dock inte för den allmänna pensionen.
Ok, det är ju bra. Jag trodde redan att många tjänstemän kunde arbeta deltid när de kom upp i åren? Svaret från Unionen, visst men de har inte en förstärkt möjlighet.
Två saker som jag inte riktigt får rätsida på med flexet.
Om man går ner tid vid 60 alternativt 62 förlorar man intjäning till den allmänna pensionen. På Unionens hemsida finns inga beräkningar på vad det ger för effekt på pensionen om man börjar jobba mindre vid 60 alternativt 62, det beror ju på lön men ett exempel kunde ju vara klädsamt.
Dessutom: är det verkligen dessa signaler som facket ska sända nu? Att vi ska sluta arbeta tidigare? Och är det verkligen tjänstemännen som är de som inte håller fram till 65-67 idag? (Det finns ju ett problem på andra sidan, att de som vill inte får jobba efter 67år.)
Nu till själva Pensionen
Vad är det som händer med pensionsavsättningen? Jo, alla som omfattas av avtalet kommer få 0,5% mer i pensionsavsättning. Var kommer de 0,5% ifrån? De kommer från arbetsgivaren och är förstås inte som pengar från ingenstans. Arbetsgivaren har en samlad kostnad per anställd och varje avtalsrörelse handlar om hur mycket denna kostnad ska öka. Så om pensionsavsättningen ska öka med 0,5% så är det något annat som inte ökar med 0,5%, i fallet som nu diskuteras är det lönen som kommer öka med 0,5% mindre.
Ok, så då är det 0,5% mindre i lön idag som ökar pensionen i framtiden. Vi kanske måste börja göra den typen av val om vi ska klara oss ekonomiskt som pensionärer. Det är en mogen diskussion man bör ha med sina medlemmar, för så är det ju pensionsavsättningarna måste öka.
Unionen säger att det antagandet inte stämmer utan att både pensionen ökar med 0,5% och lönen fortsätter att öka som förut. Ursäkta mig men det är ju inte trovärdigt, att alla arbetsgivare helt plötsligt hade 0,5% till att avstå?
Detta är också den STORA knuten med Almega, de vill att löntagaren ska få välja själv: Pension eller lön. Vad jag förstår har de inga problem med Flexet.
Varför flexpensionen ibland kallas ofrivillig löneväxling
Många av unionens medlemmar har inte en snittlön över brytpunkten för allmän pension på ca 40 000kr/mån, faktum är att snittlönen ligger runt 30 000kr/mån. Det betyder att om de avtalar bort 0,5% löneökning mot 0,5% pensionsavsättning förlorar medlemmarna allmän pension och tjänstepension (och det påverkar även andra socialförsäkringsskydd).
Nog är det väldigt likt löneväxling? (Här kan du läsa om löneväxling)
Men ok, anta att alla Unionens medlemmar förstår detta och tycker det är ok att byta 0,5% i lön som de skulle få 18,5% allmän pension + 4,5% tjänstepension och sedan kunna spara själva på ett konto. Mot 0,5% i pension så visst, då är det ju inget att bråka om.
Det verkar bara lite underligt att gå till strejk för att Almega (arbetsgivarsidan) vill erbjuda arbetstagarna valet mellan att få 0,5% i löneförhöjning eller 0,5% i pensionsavsättning. Som de uttrycker det gäller det alla löntagare i avtalsområdet (om det inte gäller alla är det annan sak och då är Almega lika luddiga i sin kommunikation som Unionen).
Det är nämligen detta Unionen säger att det stora problemet med att välja själv är; Att inte alla får ta del av löneförhöjningen men alla får ta del av pensionsökningen.
Sedan detta skrevs igår har både Unionen och Almega kommit med två blogginlägg om vem som sagt vad och vill vad. Sammanfattningsvis:
Unionen ställer upp på att anställda får välja 0,5% pension eller lön och det är garanterat för alla.
Almega vill inte garantera alla 0,5% ökning i lön/pension. De vill som vanligt förhandla om en total löneökning. De som faktiskt får ta del av löneökningen skall sedan få välja om de vill ha en del av den som pension.
Slutligen: Löneväxling är inte helt enkelt att säga flip eller flop om. Dock är de flesta överens om att man inte ska löneväxla om man hamnar under 8,07 inkomstbasbelopp, motsvarar ca 40 000 i lön.
Så på riktigt! Det känns som jag verkligen har missat något viktigt med varför Almegas motbud är så superdåligt men något måste det vara.
/Kristina
COMMENTS