Löneväxla istället för IPS?

images (1)

Skall jag löneväxla till min pension?

Nu när IPS är död ska jag löneväxla då? Och vad är löneväxling?

En kompis som har sparat i IPS åt sin man undrar om löneväxling är lösningen. Hon växlar åt sig och ger sin PPM-avsättning (tår i ögat för en så fin tanke!). Min första tanke var att det är ju genialiskt! Klart du ska!
MEN! Det som känns självklart och bra i pensionsträsket är sällan varken självklart eller bra i verkligheten.
När jag träffade Staffan Ström från Alecta för att fråga ut honom om fria flytträtten och avgifter så tog jag chansen att fråga: Ska man löneväxla? Precis som jag misstänkte är det inte självklart, långt ifrån!

Löneväxling-vad är det?

Löneväxling är möjligheten att byta lön mot extra pensionssparande. När du löneväxlar betalar arbetsgivaren lite lägre skatt och OM de vill så får du den summan till pensionen, varje 1000 kr blir i sådana fall 1060 kr. Inga jättesummor, men dock. Att löneväxla är ingen rättighet men som med allt annat, fråga om du får på dina arbetsplats. Sedan är nästa fråga förstås om du vill…

Tjänar du under 39 879 kr före skatt?

Detta är gränsen för intjäning till din allmänna pension och en hel del andra skydd som staten ser till (ex; föräldraförsäkringen). Det betyder att om du löneväxlar ner din lön under gränsen så förlorar du allmän pension och del av de andra skydden också.
Svaret för dig är att du ska inte löneväxla!

Om jag tjänar mer än 39 879kr?

De viktigaste frågorna att ta ställning till är:

Hur många procent skattar du idag?
Hur många procent skattar du i framtiden?
Hur mycket kostar din pensionsförsäkring?
Hur mycket kostar det att spara privat?
Vad händer med pengarna ifall du dör?

Då kör vi!

Hur mycket skattar du idag och vad kommer du att skatta i framtiden?

Den stora fördelen med löneväxling är skillnaden i skatt du betalar idag och vad du kommer betala när det är dags för pension. Om du idag betalar statlig skatt och värnskatt och som pensionär bara kommer betala kommunalskatt kommer du behålla en större del av din lön genom att spara genom löneväxling än om du sparar skattade pengar idag.
Exempel:
40% skatt idag på 1000kr lön = 400kr
30% skatt vid pension 1000kr lön=300kr
Då har du vunnit 100kr på att du skattar mindre som pensionär än när du arbetar. Det är denna ”vinst” som är eller ska vara den stora vinsten med Löneväxlingen.

Stämmer det verkligen? Idag har vi bland annat jobbskatteavdrag som gör att skatten blir lägre för den som arbetar. Nu kommer regeringen sänka skatten även för pensionärer men hur vet vi hur det ser ut i framtiden?
 Här kan du se hur många procent du betalar idag och här är en annan variant, sedan kan man alltid läsa tabellerna på Skatteverket. Som det ser ut idag betalar de som arbetar mindre i skatt än pensionärer tack vare jobbskatteavdraget.

Vad ska man jämföra med för skatt i framtiden. Låt säga att kommunalskatten blir 35% om 20 år och att du fortfarande kommer upp i marginalskatt med ca 50%. Då bör du ligga ganska långt över 40 000 kr i månaden idag för att det skall vara värt det. Annars låser du in pengarna bara för att låsa in dem, det kan ju vara värt något för vissa men för de flesta av oss är det bättre att kunna komma åt pengarna om något händer.

En annan sak du bör överväga är hur du tänker ta ut dina pensionspengar.
Det har visat sig att de flesta som löneväxlat (höginkomsttagare) saftar i med pensionspengar i början av pensionen och ligger då kvar i inkomstnivåer som även har statlig skatt. Då finns det ju ingen vinst av att du betalar mindre skatt idag, du betalar den sen istället men har inte tillgång till pengarna under tiden.

Jobbiga frågor? Ja, men ska du nu löneväxla så ska du tjäna på det! Känns det fortfarande bra med löneväxling?
Bra! Då går vi vidare i träsket.

Vad betalar du för din pensionsförsäkring?

Du vill veta vad det kostar att ha pengarna i pensionsförsäkringen och det bör du jämföra med vad det kostar att spara privat.
Om du har kollektivavtalad pension ser du dina kostnader här. Om du har tjänstepension utan kollektivavtal får du bläddra i papper, ringa försäkringsbolagen eller din försäkringsmäklare (den välklädda person som bjöd dig på finkaffe senast ni sågs).

Privat sparande i ISK kostar 0 kr i avgifter.

IMAG3628_1

Bilden har jag snott av Alecta, den visar vad som händer på 40 år vid avgifter 0%-3,5%.

Vad betyder avgifterna i längden?
Det pratas ofta om ränta på ränta effekten. Om du sparar 100 kronor och får 10% ränta har du 110 kr efter ett år. År två får du 10% på 110 kr = 121 kr År 3 10% på 121 kr = 133,10 osv.
De pengar du betalar i avgifter är inte kvar och då försvinner ränta på ränta-effekten för de pengarna och du dubbelförlorar.

Både avgiftspengarna och de pengar som de skulle ha vuxit till tack vare ränta på ränta försvinner. 3,5% i avgift halverar pensionen om du sparar i 40 år! Titta på bilden här intill, då ser du vad som händer när du dubbelförlorar…

ISK har 0% i avgift och så är det inte de flesta tjänstepensionsförsäkringar (undantaget Nordnet och Avanza). Fortfarande sugen på löneväxling? Ok, bra då går vi vidare!

Utöver att det oftare är billigare att spara privat har du oftast ett större utbud av fonder och aktier att välja mellan. Däremot är vissa avtalsområden väldigt bra prutare på förvaltningskostnader så om du har en favoritfond är det bra att jämföra förvaltningskostnaden också.

Du äger inte din pensionsförsäkring…

Om du dör får du inte din familj dina pensionspengar om du inte har efterlevandeskydd (glöm inte att räkna in avgiften för detta om du har ett). Ett vanligt återbetalningsskydd kostar ca 3 % i minskning av din pension att jämföra med ett privat sparande som tillfaller din familj om du dör.

Om du fortfarande tycker att det känns bättre att löneväxla så tycker jag att du ska! Om du vacklar i om det är värt det, öppna ett ISK och skapa ditt eget billiga indexfondspensionssparande (kan vara det längsta ord jag någonsin skrivit).

Det snabba svaret på frågan blir för min del blir; -Nej, löneväxling är inte en bra idé för de flesta (sedan finns det de som tycker annorlunda).

Och som svar på min kompis fråga så svarade jag henne att det känns bättre med ett ISK och att skippa löneväxlingen. Men det beror ju såklart på hennes lönenivå och hur hon ser på framtiden.

/Kristina

Löneväxlar du? Hur har du tänkt?

 

 

 

COMMENTS

Stefan

Hej Kristina,

Som du vet så löneväxlar jag och är generellt positiv till sparformen om man har optimala förhållanden som premietillägg från arbetsgivaren, att bruttolön rapporteras för andra förmåner samt att man kan välja lösningar med motsvarande avgiftsstruktur som i ISK.

Nu tjänar jag långt under 60 000 men över 40 000 så jag skulle vilja ha mer data om din slutsats om gränsen på 60 000.

Jag påstår att på lön över brytpunkten så betalar man statlig skatt, dvs minst 50% och det är på den delen som man växlar (”på toppen”) oavsett vad man har i kommunalskatt i princip. Så växlar man 1000 brutto så betalar man 500 mindre i skatt.

Det finns många osäkra parametrar i sparformen så som framtida skatt på utbetalningarna och inlåsning som gör att man bör fundera om det värt att satsa på löneväxling men jag vill invända mot gränsen på just 60 000 vilket i mina ögna är lite vilseledande här om du inte kan påvisa varför gränsen går där.

Sen tror jag även om man har optimala förhållanden för löneväxling så bör man inte gå ”all-in” utan även ha en del långsiktigt sparande i ISK eller KF.

Tack för ditt engagemang i dessa frågor!

/Stefan

    Kristina

    Stefan!

    Tack för att du verkligen läser!
    Du har förstås rätt att det var klumpigt formulerat, det var en subjektiv bedömning riktat till en vän.

    Däremot så tycker jag att det är att göra det väldigt lätt för sig att säga att allt över 40 000kr är värt att växla. Du som ändå är troende fördelar ju dina pengar till en KF också.
    Många människor tänker inte på avgifterna, kanske inte har möjlighet att flytta sina försäkringar, de tänker inte på skatten framledes och att de faktiskt kanske kan behöva pengarna tidigare än pension.

    Egentligen är det min poäng, växling är inte bara beroende på vad du skattar idag och vad du skattar imorgon utan det finns en mängd andra saker att fundera över. Alla är bekant inte så nördiga som du och jag och även fast jag är nördig gör jag en helt annan bedömning än du. På grund av de olika sätt vi värderar idag och tror om imorgon.

    Kristina

    ps. skatten kan ju också ändras i pensionsförsäkringarna…ds

Stefan

Tack för svar, som sagt tycker jag det är bra med ifrågasättande så att man tvingas tänka efter ytterligare en gång huruvida ens egen analys håller 🙂

Det jag lärde mig precis då jag räknat igen är att mitt påstående om 50% marginalskatt inte är helt korrekt, bara nästan.

Det tycks vara kommunalskatt + 20% som gäller över brytpunkten vilket blir 49% skatt för de som har 29:ans tabell och sedan ökande med en procentenhet för varje tabell (tror 35% är den högsta kommunalskatten i praktiken).

Som sagt är det många parametrar att ta hänsyn till och det finns många aspekter av det hela som är värt att fundera över. Något vi inte nämnt är kanske att växlingen går att minska eller avbryta vilket gör att det lite lättare att parera ändrade spelregler.

Tror jag kommer att skriva ett inlägg till i frågan med lite räkneexempel så blir det nog lättare för folk att bedöma om det passar som alternativt pensionssparande.

/Stefan

    Kristina

    Du måste ändå vara så nära ”the economic man” man kan komma!
    Jag hoppas att vi och andra som engagerar sig i pension kan få den stora massan att lyfta upp medvetenheten ett snäpp. Faktiskt fatta ett genomtänkt beslut utifrån sig själv och inte vad försäkringsbolag eller arbetsgivare säger.

    /Kristina

Niklas

Jag har tagit alla poänger ovan i åtanke förrutom just att man inte äger pensionsförsäkringen. Jobbar man på samma ställe hela tiden spelar det antagligen inte så jättestor roll, men hoppar man runt mellan olika arbetsgivare får man antagligen snabbt ett nytt litet träsk att hantera.

    Kristina

    Hej igen Niklas!

    Kul att du läser! Har du till exempel ITP 1 blir den extra summan insatt i den pension du redan har via arbetsgivaren, så fler behöver det inte bli.

    /Kristina

      Niklas

      Jag har ITP1 och löneväxlar dessutom en del. Det jag löneväxlar hamnar på ett konto på Nordnet som är helt separat från ITP1. Eftersom det är Nordnet och helt utan konstiga avgifter och jag är fri att köpa aktier och fonder som jag vill är det rätt trevligt. Men om jag byter arbetsgivare är det lite irriterande om jag inte kan löneväxla in till samma konto från nya arbetsgivaren heller (och då skulle det nog bli att lägga ner med löneväxlandet).

        Kristina

        Hej Niklas,

        Jag undrar om du inte skulle kunna överlåta din ”gamla” Nordnet-löneväxling till din nya arbetsgivare (när du skaffar en). Då borde du kunna slå ihop den gamla med det nya.

        /Kristina

Lina

Hej Kristina!

Jag är nyfiken på var du får du 39100 kr från?!
Är inte brytpunkten för bruttolön för nedanstående lagstadgade förmåner olika beroende på om det är sjukpenning, föräldrapenning allmän pension?

Sjukpenning: 7,5 PBB
7,5 x PBB = 332 250 / 12 = 27687,50 kr/månad

Föräldrapenning: 10 PBB
10 x PBB = 443 000 /12 = 36916,67 kr/månad

Högsta inkomst för intjänande till allmän pension:
8,07 IBB = 478 551 / 12 = 39879,25 kr/månad

Prisbasbelopp 2016: 44 300
Inkomstbasbelopp 2016: 59 300
https://secure.pensionsmyndigheten.se/BasbeloppOchVarderegler.html

Hälsningar,
Lina

Henke

Hej Kristina

Min fru löneväxlar och har innan de 4000 hon löneväxlar (för vår gemensamma pension) en bra bit över 40 000 i lön. Förutom de 4000 så sparar arbetsgivaren in på avgifter och därmed sätts ju mer än 4000 in, inte säker på hur mycket men lite mer är det. Så förutom att hon idag hade betalat 50% i skatt för pengarna och 30% (dags värde) så är det ju att hon får mer insatt än bara de 4000.

Sen håller jag med dig. Jag sitter i dagarna och kollar avgifter och som du säger, en så enkel sak som efterlevandeskydd kostar 3%, vilket är helt vansinnigt i min värld. Dessutom är där en avgift om 0,7% av värdet årligen OCH en fast avgift om 295 kr. Givetvis blir de 295 kr mindre o mindre i förhållande till totala värdet, men de 0,7% går inte att komma ifrån.

Jag har på senaste röjt upp så gott jag kan i PPM, tjänstepension och nu tittar jag på löneväxlingen. Det är en djungel och jag blir mer och mer häpen hur de större instituten tillåts att lagligt råna oss småsparare varje månad…

Jag har väldigt svårt för att bestämma mig om det är bra eller inte bra att löneväxla, men av någon anledning så lutar jag åt att det nog är ett bra sätt. Det gäller, antar jag, att ställa avgifter mot vad man sparar månatligen vid inkomstbeskattningen om 25 år 🙂

Må väl!

    Kristina

    Hej Henrik,

    Ja, löneväxling är en smaksak.
    En sak man verkligen måste ha koll på är att inte löneväxla så att man hamnar under drygt 39 000kr i månadslön! Då påverkas bland annat SGI och Föräldrapeng negativt.

    /Kristina

Tor

Jag vet att det här är ett gammal inlägg men jag gör ett försök ändå.
Min arbetsgivare erbjuder inte löneväxling men däremot ”tidbanksväxling”. Jag kan alltså flytta intjänad komptid till min tjänstepension. Jag tjänar över 40000 men jag antar att det är ointressant eftersom växlingen inte påverkar min lön?

    Kristina

    Precis,

    Men, om du låg under en lön på 40tkr skulle det förmodligen vara en bättre idé att plocka ut ut timmarna som lön. Om du hade den möjligheten det vill säga:)

    /Kristina