Tiotaggare? Förstärkt ITPK!

december 15, 2015Tjänstepension, , Standard
Borde tänkt på vad man gör med ståtliga tiotaggare...

Borde tänkt på vad man gör med ståtliga tiotaggare…

 

Tiotaggarlösning, väldigt härligt när jag fick den. Jag tjänade äntligen bra, kände mig nog lite viktig när min pension krävde en mäklare för att placeras och, sist men inte minst, att få liknas vid en stor älg (borde nog tänkt på vad man gör med stora älgar lite mer).
Som tiotaggare kunde jag flytta in en del av mina pensionspengar i en fondförsäkring, kul tyckte jag. Mindre kul var att fondförsäkringen var oförhandlad i kollektivavtalet=Dyr för mig och fin provison för mäklaren! (Extra: satte hela klabbet i en kort likviditetsfond och glömde bort den… Alla tjänade utom jag, snart återköpt och utbetald.)

I efterhand kan konstateras av jag borde skippat tiotaggarlösningen helt och låtit pengarna vara kvar i den traditionella försäkringen hos Alecta (nu får jag många fria val-ivrare efter mig!).

Är du tiotaggare? Har du hört talas om förstärkt ITPK?
Tiotaggare är du om du tjänar mer än 10 inkomstbasbelopp (581 000kr). Tiotaggarlösning är något man kan välja med de pensionspengar som betalas in för lönen över 7,5 inkomstbasbelopp (435 700kr). De placeras då i en speciell fondförsäkring. Speciell i den meningen att den är oförhandlad = avgiftsstor (i många fall, inte alla förstås, det vore för lätt).

Förstärkt ITPK = Det behöver inte bli dyrt att välja själv!
Som tiotaggare kan du faktiskt välja att få dina pengar insatta i din ITPK-försäkring, då blir den förstärkt. Fördelen är att ITPK är förhandlad och oftast betydligt lägre avgifter än en den ”vanliga” tiotaggarlösningen. Just move it!

Detta gäller nya fräscha insättningar och inte de du redan fått insatta i en tiotaggarlösning. (Du ska däremot kunna byta lösning för dina nya pengarna längs resan.)

Undersök och jämför!

/Kristina

ps. Tips! Du kan även förstärka din ITPK med dina familjepensionspengar (som är en del av din ITP2) om du inte har några barn eller de är över 20 år ds.

COMMENTS

Johan

Tack för trevlig läsning ………
alltid intressant ……. att läsa

folke borde jämföra pension på samma sätt
som semester ….
semester klara folk planera och boka ….och jämföra pris….och vad man ska göra …..
och vilka pengarna man ska lägga på …sin semester…
men pension………stoppar man under mattan….

Mvh Johan

Björn

Råkade ut för just detta jag också! Härligt att känna sig märkvärdig och utvald men precis som du så fastnade jag i rådgivning som var dyr. Den som tyckte det var härligast var nog just mäklaren! Hade inte alls samma kunskap som jag har nu och satt fast i mycket dyra placeringar, fond-i-fond, som presterade sämre är det jag hade kunnat välja själv. Jag levde i den naiva tron att mäklaren fanns där för att hjälpa just mig och begick därmed det mest grundläggande misstaget. Mäklarna är säljare som i olika grad lever på den provision de kan få geonom att sälja till oss. Numera går alla pengarna in via ITPK och har valt SEB som jag tycker hade den bästa mixen av fonder. Sätter 60% i Globalfonden, 20% i Carnegie Sverige och 20% i DNB micro cap.