Rolling with the punches och 1,75% i flyttavgift

Rolling with the punchesJaha, 1,75%  (1% av pengarna och 500kr för att strössla på toppen) ska betalas för de superjobbiga jobbet med att sälja av mina fonder och flytta pengarna till en ett annat bolag. 1,75% det är katten i mig nästan 3 gånger vad jag betalat i årlig rörlig avgift för försäkringen. År efter år efter år.

Första tanken är förstås att skrika rakt ut men jag sansar mig. Pausar. Och tänker att det finns en förklaring, de kanske måste ner i källaren och hämta upp mynten, ringa kuriren, ställa i ordning droskan, det tar ju både tid och energi…

Ersättning för flyttavgiften – I vems ficka?

Det finns de bolag som betalar delar eller hela din flyttavgift när du flyttar till dem (jag vet om Avanza och SPP finns det fler?).
Intressant är att de flesta bolagen ger förmedlare som flyttar pensionspengar provision, upp till 4%  av pengarna de flyttar in. Om du är nyfiken på vem som ersätter dem med vad kan du titta här.

Saxat från Pensiono.se

Saxat från Pensiono.se som man måste säga är väldigt transparenta! (Men försäkringsmäklare som alla andra).

Så om du tar hjälp för att flytta ditt kapital kommer du betala flyttavgiften. Den som hjälper dig kommer  få pengar av bolaget du flyttar till i provision. Du tar kostnaden och de tar intäkten. Fräscht. Och sedan får de löpande ersättning för att du har skrivit på en fullmakt att de är ansvariga för dig som kund.

Kul i sammanhanget är att när jag berättar för en, som jag ganska skeptiskt, kompis att jag betalar 1,75% säger han: -Men det är ju ändå bra! Det kunde ju vara mycket värre!

Värt att fundera på: Vad kostar det att flytta en vanlig depå från en bank till en annan? Och vad brukar du tycka är rimligt att  betala löpande i efterhand för den hjälpen? (ledtråd: Rimmar på troll).

Vet du om någon mer än Avanza och SPP som ersätter flyttavgiften?

/Kristina

COMMENTS

Tomas Holmqvist

Underbart beskrivet!
Tack för att du formulerar så väl det vi andra känner

Karin

Snårigt värre att flytta. Kollade på min tjänstepension för några veckor sedan. Lade ner flera timmar på att sätta mig in i allt. Har haft flera arbetsgivare och pengarna har hamnat hos olika bolag. Alecta verkar inte ta ut npn flyttavgift, men där behåller jag nog försäkringen. Ett par bolag verkar eventuellt inte ta ut avgift om man flyttar inom bolaget från t.ex traditionell försäkring till fondförsäkring. Men asjobbigt är det att kolla upp alla villkor och avgifter. En djungel.