Orangea kuvertet – Den årliga slängtraditionen

Släng du, men glöm inte att källsortera!

Släng du, men glöm inte att källsortera!

 

Nu är det snart här, kuvertet som är pensionsfrågornas bästa katalysator! Kuvertet alla väntar på! Vissa av er har säkert redan fått det medan vi andra slänger oss hem till brevlådan varje dag? Nej, de flesta vill helst inte se det där kuvertet i brevlådan bara färgen ger ett ångestpåslag. Nu har jag hört ryktesvägen att det är vitt i år som för att få det att se oskyldigt och ofarligt ut… Färg hit eller dit, det ska ju ändå bara slängas?

Om du öppnar orangea kuvertet istället, vad hittar du där?

 1. Hur mycket du tjänat in till allmänna pensionen under året (OBS, det är alltså inte hela pensionsbilden!).
 2. Hur dina PPM-fonder har utvecklats och hur mycket avgifter du betalat.
 3. Utöver det kommer en korrigering finnas med i form av ett avdrag på ditt pensionskapital. Den korta förklaringen är att det inte är något att bry sig om, det kommer inte påverka din slutgiltiga pension.
 4. Sist men inte minst finns prognosen och intressant nog kan du jämföra olika pensionsåldrar. Själv blev jag väldigt sugen på att jobba till 70 när jag öppnade förra årets kuvert (eller jag och jag, min man fick läsa högt för mig, jag vågade inte).

Har du ett bank-id av något slag så kan du logga in på Pensionsmyndigheten och få all information där, då kan du hoppa över ångestthrillern med brevkniven, släng kuvertet oöppnat bara, känn dig lite ung-rebellisk!

Vad är viktigt med denna årliga slängtradition?

Det viktiga är att du vaknar till, du kan ju faktiskt logga in närsomhelst under året och titta på kuvertet på Pensionsmyndigheten och du har tillgång till minpension.se med en prognos med både allmän pension och tjänstepension året om. För här finns pyssel till hemmakvällar i flera veckor framöver!

 1. Pensionen kommer inte gå någonstans för att du inte öppnar kuvertet och allmänna pensionen fortsätter klirra in i takt av 18,5% av din lön upp till 39 807kr/mån.
 2. Se efter vad du har för fonder i PPM. Välj Såfan om du inte vill hålla på och välja. Om du har ett levande intresse reaköp dyrfonder!
 3. Jobba det du kan och får.
 4. Jämna ut mellan dig och din partner, PPM kan lätt som en plätt överföras.
 5. Kontrollera att du har tjänstepension och att den sätts in ordentligt, annars förhandla om det så snart du kan!
 6. a) Känn efter om tjänstepensionen och allmänna pensionen räcker? Sätt igång ett eget sparande om du har möjlighet!
  b) Om du tjänar över 39 087kr kan du också undersöka löneväxling som ett alternativ till privat sparande.
 7. a) Jämför avgifter och se om det finns pengar att vinna på att flytta om och ihop tjänstepensioner.
  b) Lös ut de små oavtalade rackarna om det går!

/Kristina