Lärdom 1: Jag äger inte min tjänstepension!

(- eller ett sätt att återknyta kontakten med gamla arbetsgivare.)

-På riktigt!? -Nähä. -Jaha, jag är förmånstagare…

Ett samtal mellan mig och min försäkringsmäklare på Söderberg och Partner (just nu kan jag inte bestämma mig, tillhör han de goda eller de onda?). Anledningen till samtalet är att jag vill slå ihop mina försäkringar på Länsförsäkringar, för tre år sedan gav han mig svaret att det var omöjligt och nu säger han att det visst går, med ett stort MEN.
Bolagen som betalat in försäkringarna äger dem (!?), de kan slås ihop men då måste de överlåtas på en ny ägare som inte kan vara jag, för det är olagligt (!?).

Om jag startar ett enskild firma frågar jag. Nej svarar han, enskilda firmor får inte äga tjänstepensionsförsäkringar.
Om jag startar Aktiebolag frågar jag. Ja, säger han, men eftersom du blir huvudägare kommer försäkringarna inte omfattas av inkomstlagen och då ingår de vid en eventuell bodelning, de skyddas inte längre av att de ägs av tredje part (-Nej älskling, vi ska inte skiljas, jag behöver fortfarande dina pensionspengar).

De som äger mina pensioner förblir de bolag som jag har valt bort och gått vidare ifrån. Värt att repetera, arbetstagare är inte försäkringsägare utan förmånstagare.

Det betyder att om jag vill slå ihop (japp, det är det jag vill), lösa ut (återkommer till detta) eller flytta försäkringarna (återkommer även till detta) så måste jag på ett eller annat sätt få påskrivna papper av tidigare arbetsgivare.

Men jipeee, så effektivt, så genomtänkt och så kul att träffa alla gamla spöken i arbetsgarderoben igen. Nu när du vet hur, har du några gamla arbetsgivare du verkligen vill återknyta kontakten med?

COMMENTS

Jens

Efter ett halvt arbetsliv i IT-branchen har jag flera fribrev från konkursade eller uppköpta bolag. Begriper ibland inte ens vem som kan skriva under mina gamla småskvättar.

  Kristina

  Hej Jens,

  Jag förstår precis vad du menar! Jag har haft samma bekymmer. På SEB behövde jag inte signatur när försäkringen var äldre än tio år och bolaget konkat, så deppa inte ihop ännu!

  /Kristina

Anders

Men…det är ju ändå jag som förvaltat pengarna? Värdestegringen borde vara mina pengar….

  Kristina

  Anders, jag vet.
  Men du är förmånstagare men inte ägare av försäkringen. Pengar är dina men inte förrän utbetalningarna börjar och de faktiskt hamnar i din ficka.