KAP-KL! Försäkring nr 10…

december 17, 2015Tjänstepension, , Standard
nr 10

Nr 10, tydligen här för att stanna. Hoppas KAP-KL är en vinnare…

Pensionsvalet, någon PPM-förvaltare tänkte jag. -Kan ju spara kuvertet och skriva ett inlägg om inspirationen sinar… -Nä, nu slänger jag skiten, äh förresten, öppnar innan jag slänger…

Jaha, en ny tjänstepension. Hur kan jag ha missat Pensionsvalet!? Så skämmigt! I våras tog jag mig an en skolklass i några månader och voilá, KAP-KL (det kommunala pensionsavtalet).

Avsättningen kommer bli försvinnande liten, under 13 350kr. Jag fick tips av en vänligt sinnad ”mr fix-it” att placera pengarna i Länsförsäkringar och välja deras Globala indexfond (ingen rådgivning!).
Jag, är ju (utanför boxen med min pension) lite annorlunda och har direkt tänkt att göra ett återköp. Strategin är att samla ihop alla pengarna med min ”the make Kristina a rich woman fund”.

 

Lärdom nummer 1 
Pensionsvalet/KPA uppskattar inte ”jobbiga” frågor. När jag frågade om en ny arbetsgivare inom avtalet betydde en ny försäkring eller vem som i sådana fall kommer äga försäkringen (om det inte blir en ny) fick jag ett argt: -Jag förstår inte varför det är viktigt för dig! (äh, nähä ok, men nu är det ju min pension och jag tycker att den är viktig…).

Lärdom nummer 2
Hur man gör av med två timmar i telefon, nästan får en ovän, hittar en stabil källa och till slut korrar infoblad under glada former. Men faktum kvarstår: Inga återköp inom de avtalade pensionerna.

KAP-KL tillåter inga återköp förrän: man är över 55år, lovar dyrt och heligt att man ska gå i pension eller fått särskild dispens av Skatteverket (som efter samtal med skatteverket visar sig vara obestånd/skuldsanering).

Vad betyder det?
Jo, om du som jag har ca 5-6 000kr i ett så kallat fribrev (en försäkring som är slutbetald) inom olika avtalsområden finns det inga möjligheter att samla dessa småskvätter i en säck utan var och en kommer kräva sin uppmärksamhet och ätas på eller upp, av sina egna fasta avgifter.

Lärdom  nummer 3
Inbetalning 1 gång per år
i KAP-KL!? Tvärtemot alla regler om riskspridning vid fond- och aktieköp. Har man lite otur så genomförs köpen när börsen är högt värderad om och om igen. Det som drabbat PPM-avsättningarna några gånger.

Lärdom nummer 4
Avgifter 
KAP-KL  högre än ITP-planen i avgifter (fasta, rörliga och flyttavgifter).
Inget förvånande men trist med tanke på pensionsinbetalningarna (löneläget) är lägre för KAP-KL än ITP. Generellt verkar det vara så, att ”lägre-löneavtalen” har mycket högre avgifter.

Danica,  alternativet utan fast och rörlig avgift blir mitt val. I KAP/KL har alla andra fast avgift på 75kr (undantaget Folksam som tar något mindre).
På Danica var den jag pratade med väldigt tydlig med hur de tjänar sina pengar: som en andel av förvaltningsavgiften. Det känns bra med välinformerade personer som är ärliga, det blir trovärdigt!

Det känns ändå ironiskt att när jag äntligen gjort två återköp och blivit av med två små rackare, ja då kommer en ny som ett brev på posten…

/Kristina

Dela gärna med dig av erfarenheter eller tankar!

 

COMMENTS

Adde

Hej Kristina och god fortsättning!

Läser ditt inlägg med intresse då jag också ska välja fondförsäkring för min KAP-KL (är nyanställd inom kommunen) och jag hade precis bestämt mig för Länsförsäkringar (och deras indexfonder) när jag läser ditt inlägg om KAP-KL. Funderar om vi fått samma valblankett. Du skriver att Danica är alternativet utan fast och rörlig avgift medan övriga aktörer har en fast avgift på 65 kr och ”de flesta en procentuell rörlig avgift på kapitalet”.

På min valblankett står det att Danica tar 0 kr i fast årlig avgift medan alla andra tar 75 kr. Någon särskild procentuell avgift finns inte presenterad på min valblankett, om man bortser från själva förvaltningsavgiften för den fond/de fonder man väljer hos respektive bolag. Och förvaltningsavgiften finns hos alla bolag, även Danica, för alla fonder.

Här är den valblankett jag har i min hand: http://194.71.244.107/pensionsavtal/kap_kl/ Är det en annan du fått?

    Kristina

    Hej Adde!

    God fortsättning! Rätt skall vara rätt och jag hade snubblat på tangenterna när jag skrev 65 istället för 75, nu tillrättat. Alla har ju förstås en rörlig avgift både fonderna som Danica har och de traditionella försäkringarna.

    Du har säkerligen rätt i ditt val på längre sikt. Jag väljer ju för en liten summa som inte kommer att fyllas på och då är varenda krona viktig.

    /Kristina