I all korthet: Blåst på pension?

januari 26, 2016Tjänstepension Standard

Jag vill tro att detta är ett väldigt onödigt inlägg men vill ändå bolla upp det.

En gammal bekant påminde jag mig om ett bolag som hade det lite knapert. För att spara pengar (så att säga) betalades inte tjänstepensionen in för en grupp av de anställda. Oklart om det var tänkt som ett lån eller inte men för de anställda blev det ett till två år utan tjänstepension. Oklart om de ännu har upptäckt det, jag menar vem kollar sin tjänstepension? (Osexigt liksom).
En annan historia: Otydligt formulerat om tjänstepension i anställningsavtalet resulterade i ingen alls.
Mindre illvilligt är att det lätt blir fel vid löneväxling: du ska ha pensionsavsättning beräknad på utgångslönen och inte på den det blir efter du löneväxlat.

Vad vill jag säga?
Kolla att din pension betalas ordentligt som det står i ditt löneavtal!
Kolla att din pension + löneväxling är rätt beräknad!

Har du varit med om något liknande?

/Kristina

COMMENTS

Niklas

Jag löneväxlar och när jag kollade vad som betalades in i tjänstepension upptäckte jag att det inbetalade beloppet var beräknat på min lön efter löneväxling istället för före. Visade sig vara ett misstag av revisionsbyån som hanterar lönerna och efter påpekande så fixades det till och jag fick det saknade beloppet inbetalt retroaktivt.

Men hade inte jag kollat upp det hade det antagligen ingen märkt det på väldigt lång tid, eller ens någonsin. Så bra att se till så rätt summor betalas in, speciellt om man löneväxlar eller har något annat, inte helt standardupplägg.

  Kristina

  Hej!

  Ja det kan bli fel av flera anledningar. Inte alltid av illvilja.
  Om man löneväxlar är det viktigt att man får sin ”vanliga” pensionsavsättning på utgångslönen och sedan rätt belopp för löneväxlingen!

  Bra att du tittade efter.

  /Kristina

Tomas

Fråga 1: hur kollar man det.
Fråga 2: hur kan man räkna ut att det blivit fel?

Jag har noll koll.

  Kristina

  Hej Tomas,

  Svar 1: Du måste veta vad din tjänstepension ska vara. Kolla personalavtal eller ekonomiavdelningen som har hand om lönerna.
  Svar 2: Svar ett ska ge hur många % av lönen som ska sättas av varje månad (eller per år). Logga in på din försäkring och se om pengarna sätts in.
  3) I 99% av fallen stämmer nog avsättningen.

  Hoppas det hjälpte något.

  /Kristina

Kao

Av en slump upptäckte jag att mitt sista jobb jag hade (3år) inte hade betalt in några pensionspengar till mej, Efter 6-7 samtal hamnade jag hos rätt person och fick ordning på det hela. Annars hade jag gått miste om ca 600-700kr/månad netto från dem när jag går i ålderspension i december-16. (Får då pension från 3 olika p-fonder). Det förvånar mej att arbetsgivare bara kan strunta i att betala in pensionen. Man måste alltså hålla koll på att något så självklart måste fungera. Hade jag inte läst här på din blogg så hade jag nog inte tänkt på det. Så du ska ha tack.
Kao