Har du tjänstebil? Hur stor är din pensionsinbetalning?

Tesla

Lätthittad…

Olika svårt att svara på?
När du skrev på ditt anställningsavtal så kom du och arbetsgivaren överens om massor med saker. Alla bryr sig ju om olika saker, feta bilar, eget rum, rep. konto och kanske pension? Jag brukar mest bry mig om lön och semester (och att det finns pensionsinbetalningar).

Hursomhelst, vi vet ju var vi hittar det mesta av det där utom just pensionen. Oftast har vi ingen aning om hur mycket pengar som arbetsgivaren bladar av i månaden. Konstigt med tanke på hur upptagna de flesta är av lönen i vanliga fall, pension är ju faktiskt reda pengar som går direkt in i ett sparande för dig! Det är ju sjukt bra.

Hur mycket ska jag ha då? Relevant fråga med tanke på mitt tidigare inlägg om att allt kanske inte alltid går rätt till.

Korta vägen:
Ring lönekontoret och fråga hur stor avsättningen är och om du har kollektivavtalad eller inte. Förmodligen kan de svara i både kronor och öre och om du har ett avtal.

Långa vägen:
Tanken är att att tjänstepensionen ska plussa på den allmänna pensionen så att pensionen blir 60% av lönen (och nej det kommer det inte bli i verkligheten).
Avsättningar till Allmänna pensionen är sammanlagt 18,5% av din lön upp till en månadslön på ca 37 000kr (beräknas på 7,5 inkomstbasbelopp per år).
Tjänar du över denna gräns görs inga avsättningar till Allmänna pensionen. Detta har kollektivavtalen (i de flesta fall) rådit bot på genom att du får 4,5% av din lön upp till ca 37 000kr i tjänstepension men på beloppet över får du 30% avsättning.

Räkneexempel:
Lön 40 000kr
Tjänstepension
4,5%: 37 000kr*0,045= 1 665kr
30%: 3 000*0,3= 1 000kr
Summa tjänstepension: 2 665kr

De vanligaste pensionsavtalen

ITP 1 (Tjänsteman privat 1978<), SAF-LO (Arbetare privat), AKAP-KL (Kommunal 1986<), PA16 (Statlig):
4,5% av lön upp till 37 063 kr/mån 30% på allt över.
ITP 2 (Tjänsteman privat<1972):
Förmånsbestämd +2% till ITPK valbar, fonder eller traditionell försäkring
KAP-KL (Kommunal <1986):
4,5% av lön upp till 37 063kr och förmånsbestämd på det över.
PA03 (Statligt):
4,5% av lön upp till 37 063kr (2% till kåpan och 2,5% valbara), förmånsbestämd över 37 063. (Krångligaste avtalet! Ring SPV eller logga in.)

Två brasklappar: 1. Det kan variera mellan inom avtalen.det finns fler avtal. 2. Det finns fler avtal, till exempel inom bank.

Icke avtalad pension

Brukar följa ITP 1 om allt vill sig väl men det vill det ju inte alltid (4-6% av lön är inte ovanligt). Kanske är dags att ta upp vid nästa löneförhandling!?
Kolla upp vad som gäller just för dig!

Löneväxling!

Det som gäller är att din tjänstepensionsavsättning skall vara densamma oavsett löneväxling! Om vi tittar på exemplet ovan så ska du ha 2 665kr i pensionsinsättning. Löneväxlar du sedan 2000kr ska du fortfarande ha 2 665kr pensionsinsättning + den extra löneväxlingen.

/Kristina

COMMENTS

Gunilla

Hej!
Har du koll på vad ”förmånsbestämd” egentligen innebär? ”En viss del” av slutlönen kan ju innebära olika saker. Hur tar man reda på hur stor denna ”viss del” är? Det är ju intressant att veta t ex när man ska välja mellan traditionell och fondförsäkring, men det är inte helt lätt att ta reda på. Vad händer vid ett ev fribrev, vad är då ”slutlön” och ”en viss del”? Vad händer om man går ner på deltid de sista åren innan pension? Har man då förlorat värdet av alla de år man haft full lön?
För mig är det här tyvärr inte helt solklart.

  Kristina

  Hej Gunilla!

  Jag förstår att du är förvirrad, det är lätt att bli det. Inlägget handlar ju om vad du får idag men jag ska efter bästa förmåga svara på dina frågor.

  Förmånsbestämd pension innebär att du får en del av din slutlön i pension, har du förmånsbestämd pension som ex ITP2 placerar du inte den i fonder själv (om du inte har valt en tiotaggarlösning). Då kommer din pension att räknas ut enligt detta:
  Årslön Pension i % av lönedel
  Upp till 444 750 kr 10 %
  444 750-1 186 000 kr 65 %
  1 186 000-1 779 000 kr 32,5%
  Och det är förutsatt att du arbetat i ITP2 i 30 år, annars räknas det av månadsvis för varje månad av de 360 månaderna du inte har haft ITP2.

  Har du ITP2 och inte har gjort några val har du inga fribrev. Har du gjort val att kliva ut med delar över 10 inkomstbasbelopp så gäller det ju att du får 10% av lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Fribreven har du ifrån så kallad premiebestämd pension, alltså en sådan räknas ut från vad du tjänar idag ex ITP 1 som ger 4,5% av lönen upp till 7,5 Inkomstbasbelopp och 30% över. Dessa pengar är upp till dig att placera eller låta vara i Alecta (traditionell) försäkring.

  De fribrev du har kan var från andra avtalsområden eller ITPK, en extraförsäkring (i ITP2-avtalet) som är 2% av din lön i pengar som du placerar i fonder. Denna del kan man inte veta vad den blir, det beror på fondernas utveckling…

  Och när det gäller deltid, nej du förlorar inte hela värdet på lönen men nivån kommer korrigeras, kontakta Collectum om du vill veta vad det betyder för dig.

  Hoppas detta besvarar din fråga?

Gunilla

Tack för svaret!
Jag har inte tänkt på att det heter fribrev bara vid ITPK (premiebestämd). Det jag menar är om inbetalningarna till ITP2 slutar, t ex vid byte av avtalsområde eller om man står utanför tjänstepension. Får man då 10 procent (vid upp till 444750) av lönen man hade vid slutinbetalningen? Eller är det då regeln om 30 år slår till och man får bara t ex hälften om man jobbat 15 år inom ITP2? Eller är det ändå slutlönen vid pension som gäller, med avräkning för de månader man inte haft ITP2?

  Kristina

  Jag uppfattade dig som att du jobbade i ITP2 fortfarande. Slutar du jobbba inom ITP2 så blir din inbetalning där som ett fribrev (men återkommer du in i avtalsområdet fortsätter betalningarna in i avtalet.)
  Som jag skrev ITP2 kräver 30 år för full pott, den räknas utifrån hur många månader du jobbat i avtalet. Vill du ha ett exakt svar för just dig är det bara att plocka upp luren och ringa till Collectum.

  Lycka till!