Flytta ITPK och ITP1 – Easy peasy

Igår träffade jag en <tystnad trumvirvel> oberoende pensionsrådgivare!

Helt galet, det finns några stycken, levande, som ger råd alltså inte säljer produkter utan det de säljer är sina råd. Hursomhelst, eftersom han inte säljer specifika produkter så delar han med sig om sådant som absolut inte ger några provisioner…

Till exempel berättade han hur enkelt det är att flytta en gammal ITPK med onödiga avgifter.
Här vill jag passa på att säga att min försäkringsmäklare sa att:” ITPK – den kan du inte göra något med, tyvärr…”.
Jag tänker att det är gängse försäkringsmäklarspråk för: -Den kan jag inte tjäna pengar på…

Men nu var det en oberoende person jag talade med OCH flytta ITPK. Alltså, det lättaste ever!
Jag är helt mållös när jag tänker på hur mycket tid det har tagit med alla andra försäkringar. Tråkigt nog vill jag inte ens vill flytta min ITPK men jag tänker någon annan kanske vill, kalla mig altruist.

Logga in på Collectum:

Flytta ITPK

Klicka på ”Flytta kapital”

Välj bolag och klicka på nästa

Välj bolag och klicka på nästa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varför skulle ni vilja göra det?

Det gamla vanliga, avgifter och fondutbud.  Om du tittar på här så hittar du alla valbara bolag och deras fonder, på samma sida finns en länk till tidigare bolag och deras avgifter.

När du väl valt kommer det ett mail efter några veckor. Om du inte svarar på det inom tio dagar flyttas pengarna till det nya valet.

 

/Kristina

COMMENTS

Ingrid Sjögren

En riktig altruist!:) Tack! Har rekommenderat din blogg till flera villrådiga arbetskamrater som får utslag när man nämner ordet pension!

Tomas Rudal Findlater

Kul med den här bloggen/hemsidan. Jag prövar hur det funkar här med att ställa två frågor till Kristina Althoff. Jag såg den i DN:
1) Hur tar man reda på vad som försvinner i avgifter från min ITPK?
2) går det av några pengar när man byter fonder i sitt ITPK-konto? Finns det typ någon köpkurs som är högre än säljkurs eller så? alltså; spelar det någon roll ekonomiskt om man byter ofta respektive sällan?
Tomas

  Kristina

  Hej Tomas,

  Kul att du uppskattar bloggen. Visst kan man ställa frågor till Kristina Althoff. Och ibland kan man få svar också:
  1) Om din ITPK är töppnad/tecknad efter 2007 har du 0 i avgifter. Är den äldre får du titta på Collectum-länken längre ner.
  2) Det kostar inget att byta fonder i sin ITPK. Däremot kan det kosta om du vill flytta till ett annat bolag. Här är de aktuella flyttavgifterna:
  Men är din ITPK öppnad tidigare än 2007 är det förmodligen andra avgifter det är frågan om! Titta här

  Hoppas att det är svar på din fråga?

  /Kristina

Carina

Hej Kristina! Jag försökte flytta mina små ”slattar” av tjänstepension från olika bolag till Nordnet eller Avanza då jag hellre väljer själv var mina pengar ska placeras men det var tji! Du som är mer insatt (I’m getting there) vet du om det är totalt omöjligt att själv få förvalta sina egna pengar (annat än vid privat pensionssparande) Jag har ingen lust att betala någon annan (läs fondbolagen) för att se mina pengar minska

  Kristina

  Hej Carina!

  Om du har kollektivavtalad pension kan du inte förvalta själv (om du med det menar köpa aktier?). Det du kan glädja dig åt då är att fondavgifterna är låga. Däremot kanske utbudet alla gånger inte är så upphetsande.
  Om du inte har kollektivavtalad tjänstepension kan du ju fråga din arbetsgivare om det är möjligt att öppna konto hos Avanza eller Nordnet.

  /Kristina

Carina

Fantastiskt bra och intressant blogg btw! Kommer att rekommenderas till alla jag känner som vill veta mer om pensionsträsket! Tack för att du gjort mycket av förarbetet för oss andra med pensionsångest!