Är PPM oöverskådligt, lotto och tur?

mars 19, 2016PPM, Tjänstepension, , Standard
PPM, a walk in the park i jämförelse med tjänstepension

PPM, a walk in the park i jämförelse med tjänstepension

Den som säger att PPM är lotto, den har aldrig någonsin försökt förstå tjänstepensionssystemet.
(Dessutom anser en sådan person att människor är oförmögna att fatta sparandebeslut som är mer komplicerade än madrassen och sparkontot utan omfattande hjälp…)

Jag har inga problem att beskriva PPM med i en mening: 2,5% av din bruttolön sätts av till PPM, du kan välja fonder som du tycker om till en mycket rabatterad fondavgift om du inte väljer får du AP7 (aka Såfan, en fond som går bra).  Att beskriva Tjänstepensionen har jag dedikerat en hel blogg åt (just saying…).

På ett seminarium i början av veckan diskuterades bland annat PPM. Tydligen är det ett lotteri och ren tur (LOs åsikt) och enligt Annika Strandhäll, Socialförsäkringsminister, är det något som får hennes utländska kollegor att dra på smilbanden (som i helt crazy alltså). De andra i panelen tyckte att PPM var lite för omfattande (Centern: 800 fonder borde bli färre) och helt ok (Moderaterna: jämförde PPM med en ICA butik, urvalet är ju inte ett problem, köp det du gillar).

Jag kunde inte låta bli att ställa frågan på twitter om vad som är mest komplicerat: PPM eller Tjänstepension. Just nu tycker 79% att tjänstepensionssystemet är svårare att förstå.

Till de som tycker att PPM är ett lotteri, har de funderat över tjänstepensionerna?

Har de någonsin bytt jobb, träffat en försäkringsmäklare, försökt att skapa en överblick av sina tjänstepensionsförsäkringar, ta reda på vad de betalat i avgifter från start och faktiskt gjort väl avvägda val? Nej, de har de inte. Det har däremot jag, grundligt och hängivet. Det finns nog väldigt få av tyckarna och experterna som är lika erfarna som jag är praktiskt av hur tjänstepensionssystemet fungerar.

Pensionsträsket en thriller

Pensionsträsket, svårframkomligt och spännande...

Pensionsträsket, svårframkomligt och spännande.

Det som ett vidsträckt mangroveträsk, man vet aldrig vad som väntar. Det finns inget överblickbart, ingen röd tråd att följa, alla avtalen är olika. Utöver det gör olika försäkringsbolag olika tolkningar av lagar och regler och som att det inte vore nog så är det rikligt med avgifter. För att inte tala om de oberoende mäklarna som råder tiotaggare att lyfta pensionspengarna ur kollektiva avtalet till dyrare lösningar eller att sätta in pensionspengarna i dyra blandfonder eller fond i fondlösningar.

PPM är i jämförelse en stilla promenad en varm sommarkväll, 2,5% sätts av och du kan välja fonder själv eller inte. Ickevalet har visat sig vara mycket framgångsrikt och för den som vill välja enkelt, parkera dig i Såfan (det statliga alternativet) så är du trygg.

 

Politikerna borde vara lika upprörda över tjänstepensionssystemets skojare som de är över de betydligt billigare skojarna i PPM-systemet!

Branschen talar om transparens och självreglering, det har inte funderat fullt ut kan man säga (här finns ett exempel på avsaknad av detta).
De politiker som borde lagstifta om möjligheter att slå ihop pensionsförsäkringar oavsett avtal och storlek verkar inte vilja stöta sig med facken och arbetsgivarna.
Pensionsspararna är förlorare i en tid när tjänstepensionen blir allt viktigare. Fri flytträtt har väl varit på tapeten ett slag men verkar inte bli verklighet inom överskådlig framtid.

 

COMMENTS

Jenny

Jag håller med dig till fullo! Är det något som är ett skämt är det tjänstepensionssystemet! Byter man jobb relativt ofta riskerar man att den tidigare intjänade pensionen äts upp av avgifter, för att inte tala om att parterna omförhandlar det valbara utbudet med jämna mellanrum och därmed tvingar till byten av fonder.
Fri flytträtt hade åtminstone varit ett steg i rätt riktning.
Tack för en bra blogg, jag gillar den!

  Kristina

  Hej Jenny,

  Tack för beröm!

  Fri flytträtt borde vara en självklarhet. Helst av allt en enhetlig läsning men tills dess borde fria flytträtten vara en rimlig lägsta nivå!

  /Kristina

Henke

Jag håller också med. Ett kanske inte jätteakademiskt uttryck men det är ”ta mig f-n helt sjukt!”.

Jag kan inte beklaga mig över PPM då jag tycker det är ok och har ett bra urval av indexfonder och andra fonder. Dessutom tycker jag att AP7 aktiefond är en riktigt bra och billig globalfond. Dock vet jag inte varför man bara kan välja 5 fonder, vet du det Kristina?

Tjänstepensionen är något för sig själv. Egentligen tycker jag även att IPS är det till viss del. En del av mig tycker att svenska IPSspararna borde få ut pengarna som numera mer eller mindre sitter låsta på IPSkontot. Det är ju lika jäkligt som tjänstepensionen pa03 som sitter låst. När förutsättningarna har ändrats så som det gjorde för pa03 och även för IPSsparandet (avdragen försvann vilket gör att man inte längre sparar i dessa konton), så tycker jag att vi borde få tillgång till våra pengar!

Har du kontaktat samtliga dags och kvällstidninar, Kristina? I så fall, hur verkar intresset? De borde ju älska att grilla försäkringsjättarna och bankerna?

  Kristina

  Hej Henrik,

  Ja, vi är ju fler som tycker att systemet är lite roddigt, milt sagt… Även om jag inte håller med om att IPS har förändrats, de inbetalade pengarna har ju inte drabbats av att avdragsrätten tagits bort. Du har lägre skatt i IPSen än andra alternativ och är du inte nöjd med utbud eller avgifter kan du flytta den.

  När det gäller att kontakta alla, så nej, inte alla men jag har fått publicera några debattartiklar.

  /Kristina