Ge bort PPM – Är det rimligt? JA!

pengarJag har fått frågan några gånger nu om det verkligen är rimligt att jag får alla min mans PPM-pengar resten av arbetslivet livet. Och mitt svar är JA, utan darr på rösten.
Vi pratar om 10 000kr per år, det är inte mycket om jag och min man sätter oss ner och faktiskt räknar på vad min förlorade pension är under småbarnsåren.

 

 

Låt säga att jag tjänar 40 000kr och vi bestämmer att jag ska arbeta 75% . Vad förlorar jag i pension?

Den allmänna pensionen är 18,5% upp till ett tak på 37 063kr.
Tjänstepensionen jag har räknat med ITP: 4,5% upp till taket och sedan 30% över.

Lön: 40 000kr/mån
Lön 75%: 30 000kr/mån
Diff: 10 000kr/mån

Allmän pension: 1 307kr/mån
Tjänstepension: 1 197kr/mån
Total pensionsdiff: 2 504kr/mån
Per år: 30 048kr

(Samma uträkning för 30 000kr i utgångslön  blir 1725kr/mån och 20 700kr/år)

Det betyder att om jag arbetar 75% ”saknas” det trots extra PPM-pengar ca 20 000kr för åren med deltid och VAB. Dessutom är jag ju inte heltid på jobbet, då kommer löneutvecklingen lite på efterkälken. (Det finns mycket att läsa om män och kvinnors löne- och karriärsutveckling efter barnen kommer.)

Ett annat argument jag har hört: -Om ni skiljer er kan han inte få tillbaka pengarna…
Alltså läs föregående mening en gång till. Nej det får han inte, jag får heller inte tillbaka min förlorade lön och inte heller kan vi välja bort barnen vi skaffat tillsammans.

Stora frågan är om man har råd att kompensera för den saknade pensionen? Jag tror att svaret i många fall är nej och då är PPM-pengarna en fin gest!

/Kristina

ps. Alla är olika, löner, tjänstepensioner och familjer.ds

pss. Den förälder som tjänar minst får pensionsrätter under småbarnsåren dss

 

COMMENTS

Random

Frågan är varför du inte lät honom vara hemma med sina barn, nu ska han straffas igen ekonomiskt för ditt själviska val att ta alla föräldra dagar.

Själv har jag haft tur där min fru visserligen motvilligt men ändå lät mig få ta nästan halva ledigheten, börjar bli lite vanligare som tur är, men i tidigare generation kvinnor ville de ha den mysiga tiden själva har jag noterat bland mina bekanta.

  Kristina

  Hej Random!

  Kul att du läser! Och så bra att du och din fru kommer överens!
  Jag antar att du läste att jag och min man kom överens också. Vi gillar båda att jobba… Hursomhelst, min man och jag var hemma ett år tillsammans. Men som jag skrev, alla är olika och det som är bra för en är dåligt för någon annan.

  Bästa hälsningar
  Kristina

Henrik

Hej

Jag har lagt märke till att i stort sett samtliga fonder att välja i PPM har en bra rabatt.
Men det sedan fick jag syn på TKA:n. TKA är totala kostnaden inklusive förvaltningsavgiften MEN den inkluderar INTE rabatten.
Jag har både mailat och ringt PPM för att försöka förstå men jag kan verkligen inte riktigt förstå. Det är nämligen så att en del fonder som kostar 1,4-1,6% hos Avanza kostar så lågt som 0,37% i PPM MEN!! när man tittar på TKA så blir plötsligt fonden dyrare än på Avanza. Man får en rabatt som sen ätes upp av TKA.
Någon som kan förklara TKA för mig. Kommentaren från den trötta killen på PPM var att ”Jo, men det finns andra fonder att välja”.
Jag personligen tycker att det verkar märkligt. För det innebär ju att jag först får en rabatt hos PPM eller rättaresagt PPM får rabatt hos förvaltaren men lägger sedan till kostnader som inte andra gör, tex Avanza. Dessutom är inte rabatten inräknad i TKA vilket ju innebär att jag köper grisen i säcken, lite grann?

/H

  Kristina

  Hej Henrik,

  Jag håller på att undersöka. Den enda fonden jag har tittat på nu visar PPM siffror på TKAn från 2013 vilket skiljer sig från den som visas i Avanza (såklart). Precis som du säger så är inte rabatten inkluderad i TKAn. När jag jämförde fonden så visade faktabladet på Avanza att Total årlig avgift var 2,52% och förvaltningsavgift 2,5% så skillnaden 0,02%.

  /Kristina