Vilka tillåter återköp – Avstämning 2

Samla ihop kaffepengarna!

Samla ihop kaffepengarna!

För er som är nya i pensionsträsket: Återköp är ett fint ord för att lösa in sina pensionspengar i förväg. Läs gärna här och här.

Men kort sammanfattat handlar återköp om att du kan lösa in små pensionsförsäkringar till en pott som du kan samla på ett ställe. Enklare, billigare, större utbud av fonder och dessutom är det en räddning för många små potter av pengar.

Åter till ämnet:

Veckans glada nyhet är ytterligare fyra bolag på JA!-listan:

SPP Tillåter återköp enligt de nya reglerna.
Nordnet Vill ju inte vara sämre!
Länsförsäkringar Bank – Tillåter för IPS
Länsförsäkringar  – Säger att de tillåter återköp upp till lagstiftade gränsen.
SEB
Avanza
Handelsbanken
Danske Bank
Folksam

Mnja!

Nordea, ja. Men kanske inte ändå; ”Försäkringstagaren kan via en särskild oåterkallighetsförklaring uttala att förordnandet inte skall kunna återkallas” (What!?). Jag tror att det betyder att det är bäst att ringa Nordea och fråga.
Swedbank, ja. ”Men avseende tjänstepensioner beror det på hur de är uppbyggda”, jag blev hänvisad till telefonbanken…
Skandia Har nu bestämt sig för att bara lösa in IPS och privata pensionsförsäkringar. Oimponerande!!! Se nedan…

/Kristina

ps. Hör gärna av er om hur det går för er ds.

COMMENTS

Marina

Hej!
Jag har inte fått svar från LF än men jag mejlade min bankkontakt nu med de uppgifter du har uppgett. Både min IPS och pensionsförsäkring ska vara återköpsbara enligt din info. Jag har en pensionsförsäkring med värde 36 tkr och med efterlevandeskydd. Får se vad jag får för svar nu då…

Per

Tvärnej av Skandia på tjänstepension, hänvisade till skatteverket att de nya reglerna enbart gäller privat pensionsförsäkring. Ser inget om det i inkomstskattelagen dock..

  Kristina

  Hej Per!

  Det var mycket konstigt, deras pensionsekonom sa att det gällde alla. Tjänstepensioner måste först överlåtas från din tidigare arbetsgivare till dig privat och sedan lösas in/återköpas.Det sak inte vara några konstigheter!

  Jag skickar din kommentar till Skandia och ser vad de svarar…

  /Kristina

  Mathias

  Jag fick exakt samma svar från SEB idag ”Avtalspensioner samt Tjänstepension omfattas inte av det nya regelverket, gäller enbart privat pensionsparande”.
  Borde de inte kunna överlåtas från min gamla arbetsgivare? Verkar vara ganska rörigt med informationen omkring detta hos bankerna…
  /Mathias

   Kristina

   Verkligen Mathias!

   Den du talade med är felinformerad, ring SEB pension och försäkring de ska ha ordning och reda. Jag råkade ut för samma upplevelse på ett SEB-kontor i höstas med en tjänstepension, då tvingade jag säljaren att ringa SEB Pension och allt löste sig (och säljaren hade lärt sig något).
   /Kristina

Henrik

Hej!
Jag har två tjänstepensionskonton hos Skandia. De hade placerat mina pengar i någon ”Smart balanserad” som inte hade gett mig någon bra avkastning alls, jag tror jag gör ett bättre jobb själv. Trist att det nu, när jag läser här, verkar som att Skandia inte släpper tjänstepensionsbiten. Kommer du, Kristina, att lägga ut ett eventuellt svar från Skandia här på sidan när du mottager ett?
En annan allmän fråga jag har om återköp är hur det drabbar mig skattemässigt. Dvs, säljer jag de fonder jag har i tex min IPS och får skatta på vinsten? Min nästa fråga är om Skandia nu ger med sig så har jag två st pensionsförsäkringar/tjänstepensioner där. Ett av dem är stängt och man har sedan påbörjat ett likadant (märkligt??). Kan jag då återköpa i båda? Eller gäller totalsumman?

Må väl

/Henrik

  Kristina

  Hej Henrik,

  Nr 1: Svaret jag fått av Mattias Munter som är Skandias Pensionsekonom är: ”Det gäller privata pensioner. Tror att du själv skrivit blogg om skillnaden med tjänstepension.” Visst är det olika men det är fullt möjligt att göra om en tjänstepension till en privat, det är så man gör återköp. Han har inte svarat på varför de inte gör som andra bolag och lustigt nog svarar försäkringsbolagen inte på varför de inte tillåter återköp enligt de nya reglerna.

  Kan du i alla fall flytta pensionen till ett annat bolag? Eller flytta om inom pensionen?

  Hang in there!
  /Kristina

   Henrik

   Hej o tack för ditt svar!
   Till att börja med var jag inte fullt ut påläst. Jag levde i villfarelsen att jag kunde ”ta” 44300 kr från IPS eller tjänstepensionsförsäkringen och lämna kvarvarande summa. Tji fick jag, så kul ska vi inte ha det 🙂
   Jag läste försäkringsavtalet. Det jag kan göra är att flytta den aktiva tjänstepensionsförsäkringen (PA03) till annan förvaltare. Men det står att det då måste vara EN ANNAN PENSIONSFÖRSÄKRING. Pengar som pengar kan jag tycka, men det tycker inte Skandia. Den PA03 som inte längre får några insättningar får jag inte röra, däremot byta fonder och det har jag gjort. Index och räntefonder med så låga avgifter som jag kunde hitta. Det blir väl ändå Skandiabanken som skrattar snarare än att jag får skratta hela vägen till banken 🙂

    Kristina

    Hej Henrik,

    Det är högst 44 300kr man kan lösa in. IPS kan du ju alltid flytta till någon annan om du är missnöjd med utbud eller avgifter.
    Arbetsmarknadens parter har förhandlat bort både flytträtten från 2007 och rätten till inlösen/återköp så när det gäller din PA03 så är det dem du ska bli lite upprörd på:-)

    /Kristina

Lina

Hej!
Jag har en liten pott tjäntstepension hos SEB som en före detta arbetsgivare betalade in, värdet är nu ca 20000 kr. Jag har försökt flytta den från SEB till Avanza. Men arbetsgivaren vill inte skriva under papperna. De säger att ”de använder sig av den”. Pratade också med SEB direkt då när jag höll på med detta och de ville inte heller godkänna en flytt.

Med de nya reglerna, kan eller kan jag inte flytta en tjänstepension som en föredetta arbetsgivare har betalat in? (Alltså utan arbetsgivarens godkännande/medgivande).

Jag vill ju själv kunna bestämma över pengarna och få ett större placeringsutbud…

//Lina

  Kristina

  Hej Lina!

  Det låter helt väldigt konstigt!
  Jag skulle vilja vet vad de menar med ”använder”. Det enda jag kan tänka mig är att de har tjänstepensionerna som någon slags säkerhet?!
  Enligt SEB så godkänner de alla återköp upp till 44 300kr…

  Maila mig om du vill på pensionstrasket@gmail.com.
  /Kristina

Sofie

Hej Kristina,
tack för inspirationen att ta tag i detta som jag annars bara skjuter framåt och framåt..
Jag har min ITPK hos Länsförsäkringar, uppdelat på två försäkringar, den ena värd 8500 och den andra 26500, jag har frågat min bank om möjlighet till återköp men fått till svar att det enda jag kan göra är ändring i mitt sparande från trad till fondförsäkring. Enligt din info ovan borde jag väl få återköpa, eller missar jag något?
Sofie

  Kristina

  Hej Sofie och tack!

  Din ITPK är vad som kallas avtalad pension, den kommer från ett kollektivavtal och då går det inte att återköpa. Däremot borde du kunna flytta den inom ITPs avtalsområde. Om jag var du skulle jag ringa Collectum på 020-40 85 00 och se vad som gäller dig! Hör gärna av dig om hur det går.

  Lycka till!
  /Kristina

Susan

Nordea går bra. Tog ett telefonsamtal och några papper, tog allt som allt ungefär 2 veckor, sen fick jag pengarna på kontot.

Alex

Till alla er som funderar på att överlåta era tjänstepensioner med återköpsvärde som understiger 1 pbb (44 300, 2016). När ni sedan äger försäkringen själv (privat) förutsatt att överlåtelsen är genomförd. Tänk då att kapitalet ingår i bodelning vid ev skilsmässa till skillnad mot tjänstepensioner.

Och ja, regelverket gäller bara privata pensionsförsäkringar men det går ju att lösa, med viss risk, genom överlåtelse till privatägd försäkring.

  Kristina

  Hej Alex,

  Bra att lyfta fram detta! Läs även här under negativt med att lösa ut en tjänstepension, samma sak gäller dem: http://pensionstrasket.se/lektioner/lektion-2-att-losa-in-en-tjanstepension/.

  Jag tycker också att man ska tänka på varför man så gärna vill lösa in en, i mitt fall beror det ENDAST på att avgifterna äter upp kapitalet. Schablonskatten på IPS är en fjärdedel av vad den är på ett ISK eller kapitalförsäkring.

  Passar på att säga detta igen, att lösa ut en pensionsförsäkring eller IPS är inget självändamål. Tänk efter varför du gör det!

  /Kristina

Mikael

Hej.
Jag har Swedbank och de löste in min ips via telefonbanken utan konstigheter.

Therese

Hej gick höra att msn kunde få ut sina pengar i förtid , min fråga är jag har 47.300 kan inte jag få ut något då? Tacksam fall någon vet , ringde min bank Swedbank , hon var otrevlig och sa nej du har sparat för mycket , är detta sant verkligen? mvh Tette

  Kristina

  Hej Tette,

  Det stämmer som Swedbank säger gränsen är 44 300kr. Om du verkligen vill ha ut pengarna så kan du ju investera i något dåligt så värdet minskar och sedan lösa ut.

  Bästa hälsningar
  Kristina

Christer

Hej alla,

Här kommer referat från ett fall som involverar LF.

Jag har två tjänstepensionsförsäkringar i LF, som har betalats av tidigare arbetsgivare och som är s.k Friplan och som är under utbetalning..
Jag har ställt frågan via mail till LF om möjligheten att göra förtida uttag av den Friplan vars värde är c:a 22000:

Min fråga till LF:
”Jag har en undran angående utbetalning av rubricerad Friplan.
Värdet är relativt lågt, är det möjligt att begära förtida uttag av hela beloppet ?”

Svar från LF:
”Hej Christer,
När värdet är under ett prisbasbelopp (44.300:-) så har du möjlighet att ta ut allt i en klumpsumma.”

Jag fyllde i den förtryckta svarsblanketten som LF hade skickat till mig och angav att ” värdet är under ett prisbasbelopp och jag vill ta ut hela beloppet som en klumpsumma”.

Förra veckan fick jag information från LF att första utbetalningsdag är 2016-06-01
och sista utbetalningsdag är 2021-06-01, vilket innebär att utbetalningstiden har satts till fem år.
Detta har handläggaren på LF uppenbarligen gjort utan att ta hänsyn till min begäran om förtida uttag.

Givetvis har jag skrivit till LF och krävt att man korrigerar detta och betalar ut hela beloppet som en klumpsumma.
Jag väntar fortfarande på svar, hoppas jag slipper gå vidare med detta.
Avgörande är ju svaret jag fick initialt från LF på min direkta fråga angående förtida uttag.

Mvh
Christer

Jari

Hej
Finns det någon bank/ bolag som betalar ut belopp som överstiger 44300 kr?
Enligt skatteverket ’är det möjligt att återköpa men man måste få det godkänd för både där och banken/försäkringbolaget

  Kristina

  Hej,
  Skatteverket kan ge dispens till belopp över 44 300kr. Detta gör de under väldigt speciella omständigheter, typ obestånd.
  I sådana fall tror jag att de flesta banker/bolag betalar ut.
  /Kristina