Privat pensionssparande – Extra dyrt, någon?

After dark

Stora nyheter!

För några dagar sedan installerade jag någon slags ”nyhetsalert” med pension som nyckelord. Många spännande träffar så här långt:
After dark går i pension, Cindy Crawford också… I denna ström av världsomvälvande nyheter dyker Kapitalspar Pension upp, ett nytt pensionssparande! (eller ett avdammat gammalt sätt?)

Kapitalspar pension är enligt Handelsbanken ett bra alternativ till IPS antar jag eller?
Ögnar snabbt igenom och känner att HUMORN åter har gjort intåg i Pensionsträsket.

Vad du betalar:
Du får för det facila priset av 0,3% kapitalavgift och 65kr/år en kapitalförsäkring med fondsparande. Vill du betala ännu lite mer kan du låta Handelsbanken pension investera pengarna åt dig.
(De är förstås inte ensamma om att erbjuda dyrpension! SEB 0,2% avgift på hela kapitalet och 150kr/år, Swedbank 0,75% och 120kr/år, Folksam 0,7% och 295kr/år, Skandia  0,65% och 360kr/år osv osv…  Nordea tar faktiskt INGA avgifter, inte heller Nordnet och Avanza).

Ok, avgifterna var det men vad får du då för pengarna? Håll i dig nu!

Vad du får:
Bestämma själv när du vill ha utbetalningarna OCH det är skattefritt. Låt mig här understryka skattefritt!
Självklart är det skattefritt, du har ju betalat in skattade pengar…

Är det här vad bankerna tänker sälja på sina kunder i vakuumet som uppstått efter IPS? SUCK!

Ok, vad gör jag undrar du? 
Öppna ett gratis ISK eller en gratis Kapitalförsäkring utan kapital- och årsavgift och sätt igång att månadsspara! Både gratis och skattefritt.
Är det inte tillräckligt rock n’ roll kan du skaffa dig ett lite mer okonventionellt alternativ som definitivt kommer få igång ditt sparande.

SENSMORAL:
Bli inte så pensionsstressad att du slutar tänka! Betala inte avgifter i onödan! Skattade pengar in i ett sparande blir ”skattefritt” när du tar ut dem! Pensionssparande är inte annorlunda än vanligt sparande! Storbanker och försäkringsbolag har inga speciella trollspön som gör allt lite mer glittrande…

/Kristina

 

COMMENTS

Camilla

Det är väl visst skatt på ISK och Kaptialförsäkring?

Exempel från avanzas hemsida:
Ett sparande med riktigt bra skattevillkor där du slipper redovisa varje vinst, förlust eller försäljning. Under 2016 betalar du bara 0,42% i skatt och väljer om du vill spara i aktier, fonder eller andra värdepapper.

    Kristina

    Hej Camilla,

    Visst är det så. I alla Kapitalförsäkringar och ISK betalar men en schablonskatt som du skriver, detta är ju oavsett om det är på Avanza eller en pensionsprodukt som de kag skriver om.

    Det fula är att marknadsföra utbetalningarna som skattefria, det är klart de är! När man sparar inkomstbeskattade pengar är de ju även skattefria när de betalas ut. Till skillnad från en IPS där man kompenserades skattemässigt i deklarationen och sedan inkomstbeskattades när de betalades ut.

    /Kristina