IPS är död! Leve sparandet!

images (4)Nu gjorde de mig en tjänst! 1 januari 2016 är det officiellt, slut, finito och för alltid hejdå till IPS-insättningar. I och för sig slutade jag spara i min IPS redan för ett tag sedan men jag är glad att företeelsen går i graven på riktigt. Att ha något att dra av känns ju lite coolt och vuxet så där. Det håller jag med om, verkligen, jag har inte längre några vuxna avdrag i deklarationen, nu skickar jag in mitt sms och är klar liksom. Men i övrigt saknas inte IPSen mig…

Det blir så mycket tydligare nu: allt jag inte gör av med idag finns kvar till pensionen, så ser jag på sparandet. Svårare än så är det liksom inte (eller lättare, det måste ju bli något över också). Privata sparandet är ju minst lika viktigt som tjänstepensionen, se tidigare inlägg.

Mitt största sparande är min lägenhet (halva lägenheten, den bättre halvan), när vi köpte den var mitt krav att vi skulle äga hälften, och ha råd med den om en av oss blev utan lön. Sedan har vi amorterat bort en del av lånet (något som var mer logiskt när man faktiskt hade ränta på lånen). Du tänker att jag bor i lägenheten, om jag inte ska bo på parkbänk så blir pengarna kvar där. Men se, det har jag tänkt på, eller mamma, hon ställde mig i bostadskö när jag var 14 år. Lagom till pension (om jag har tur) har jag en hyresrätt i stan. Tadaaa! Pengaregn!

Jag har ett ”fuck off”-konto (jättefult ord, jag vet men det är så jag kallar det), där försöker jag ha tre nettolöner i reda pengar. Kontots uppgift är helt enkelt, att kunna resa sig, dra, ut, bort, iväg! Om det bli mer pengar på kontot är min ambition att köpa fonder. Trygghetsnarkomanen i mig gillar kontanter: vilken dag som helst blir ljusare om jag får stänga dörren och väsandes putsa lite på mina slantar.

Sedan har jag aktier och fonder, både på en gammaldags depå och en kapitalförsäkring, utan inlåsning och avgifter. Investeringsstrategi? Nja, det jag en gång köpt behåller jag (om det inte superdåliga fonder). Senaste tiden har jag köpt utdelningsaktier i bolag som jag förstår (här finns en kille som tar det där på allvar).
Om jag hade varit en god människa hade jag månadssparat men det är jag inte, god alltså. Väldigt obegåvat med tanke på alla smarta människor som ger just det rådet!

Ja, just det, så har jag IPSen. När jag skaffade den trodde jag att pensionssparande bara kunde finnas på det sättet, ett lite annorlunda sätt som inte var som vanligt sparande utan lite magiskt. Nu har jag släppt det.

Hur ser du på det hela?

 

COMMENTS

Stefan

IPS och privatpension var i min mening felkonstruerade från början då de sannolikt missgynnar de med lägre inkomst som sparat i en sån lösning så det är lika bra att de går i graven en gång för alla nu.

Samma problematik gäller egentligen vanlig Tjänstepension också, att de med normala eller låga inkomster egentligen förlorar jämfört med ett fritt sparande (om inte arbetsgivaren skjuter till extra allt annat lika), därav min kritik mot Flexpension http://z2036.blogspot.se/2015/06/flexpension-utraknad.html

I övrigt så verkar du ha en bra sparstruktur men ett litet månadssparande kan du väl få till? 🙂

  Kristina

  Flexpension verkar vara ett nerköp! I övrigt håller jag med dig, som vanligt;-), tjänstepensionssystemet är inte konstruerat för de som har låga inkomster eller byter arbetsgivare lite då och då!

  Jo, jag jobbar på månadssparandet…

Minna

Jag köper fastigheter. Det är min trygghet till min pension. Har en liten etta i sthlm innerstad. Fullt betald. Den ger mig även inkomst i form av uthyrning. Viktigast är nog att man har sitt boende betald vid pension, och att man har en extra inkomst. (I mitt fall lägenhetshyran, eller om jag säljer den)

Henrik

Hej
Jag är lite konfunderad just nu. Jag har min IPS. Liksom andra har jag slutat att spara i IPS men pengarna ligger ju likväl där. Jag hade tills idag en generationsfond med en avgift på 1,3%. Vad göra nu? Jag har sålt 3/4, vågar inte sälja sista slanten än. Nu är frågan. Jag kan öppna en aktiedepå kopplad till IPSkontot och där i köpa tex 6 utdelningsaktier. Då kan jag ta trygga så som tex 4 investmentbolag, H&M och SHB. Jag tycker att alla aktier verkar mer eller mindre nedtryckta just nu och även om de går ner ytterligare så tror jag att kurserna kommer gå upp till vad de varit tidigare under senhösten. Alternativ nummer 2 är att skapa en liten fondportfölj med tex 2 räntefonder och 5 indexaktiefonder. Saken är ju den att jag inte längre kommer att spara pengar på kontot utan det som är, det är så hur ska jag förvalta den pengen bäst?

Må väl 🙂

/Henrik

  Kristina

  Hej Henrik,

  Det finns väldigt många bättre där ute för råd om hur man ska placera! Om du gillar idén på utdelningsaktier kolla den här till exempel: http://z2036.blogspot.se/.

  Bästa hälsningar
  Kristina