Om jag var Pensionspresident för en dag!

Bild1Om jag var Pensionspresident för en dag, skulle jag vara ärlig och tydlig till folket. Jag skulle säga att:

Ja, ni som är unga idag, ni måste arbeta många fler år än de som går i pension idag. Sikta på pension vid 70-75 så blir ni inte besvikna om pensionsåldern sätts till 69 år, men räkna inte med det, räkna med 70-75.

Inse att tjänstepensionen är väldigt viktig för att ni skall ha råd att bo, leva och äta när ni väl går i pension. Den garantipension som vi kommer erbjuda, kommer vara så låg att ni blir vad som kallas fattigpensionär. Du kommer ha svårt att få råd att bo, åka kommunalt, äta färsk mat och gå på syjuntan. Se till att du har en tjänstepension under alla omständigheter, alltid.

(Jag skulle bestämma lite)
Ni ska alla få EN tjänstepensionssäck som följer er genom livet, från arbetsgivare till arbetsgivare oavsett kollektivavtal. Ni med låga löner och hög rörlighet kommer inte drabbas extra hårt. Inte som idag med flerdubbla avgifter och avgifter som blir orimligt höga eftersom kapitalet är litet. Och ni kommer ha fri flytträtt. Fri flytträtt, ja fri, på riktigt, för alla, även de som har PA03 i AMF.

Börja spara själv idag! Även med din tjänstepension kommer du inte ha i närheten av din ursprungliga lön. Vill du ha ett fullvärdigt liv även efter pension med resor, kultur och kanske bjuda barnbarnen på en glass eller två, då måste du spara själv, nu (så mycket du förmår) och akta dig för avgifter.

Jag återkommer i frågan om allmänna pensionen, skulle jag säga, där finns mycket att diskutera. Så skulle jag säga.

Om jag var Pensionspresident för en dag.

COMMENTS

Dan Adolphson

Hej!

AMF är för flytträtt för premiebestämd försäkring såsom PA03 förutsatt att det finns en kvalitetssäkring av både process och information rörande vad kunden flyttar från och till. Om flytten administreras av en valcentral (liknande t.ex. valcentralerna Fora och Collectum för privatanställda) finns det förutsättningar för låga flyttavgifter d.v.s. skäliga villkor både för den som flyttar och för den som väljer att stanna kvar (alla delar bär sina egna kostnader). Förmodligen kommer SPV, Statens tjänstepensionsverk, att kunna hantera flyttar av PA03 i en inte alltför avlägsen framtid. Exakt när är dock oklart i dagsläget.

Vänligen

Dan Adolphson
Trygghetsekonom
AMF

    Kristina

    Hej Dan!

    Kul att du läser!
    Jag förstår nog inte riktigt vad du menar. När jag jämför på Konsumenternas finns det fler som tillåter flytt av PA03-kapital än inte. Betyder det att de har dålig kvalitetssäkring?

    /Kristina

Dan Adolphson

Hej igen!

Om arbetsmarknadens parter reglerar flytträtten via en valcentral blir flytten enklare och billigare för alla inblandade. Med valcentralens hjälp kan arbetsgivarna och fackförbunden ställa krav om högsta flyttavgift, vilken tid flytten får ta samt att alla pensionsbolag lämnar liknande information till spararen. För privatanställda arbetare samt tjänstemän är flyttavgiften (via valcentralerna Fora respektive Collectum), när detta skrivs, maximalt 400 kr. Även för kommun- och landstingsanställda finns det maximala flyttavgifter om 800 kr via Pensionsvalet respektive Valcentralen. Att reglera vad som gäller för flytten är inte oviktigt. Om det är för billigt att flytta så kommer de som inte flyttar att få betala omkostnaderna för de som flyttar. Det måste vara schyssta villkor för alla.

För statligt anställda med PA03 är SPV valcentralen. Men SPV administrerar inga flyttar som det ser ut idag. Därför får pensionsbolagen sköta detta själva och många bolag inom PA03 har procentuella flyttavgifter som resulterar i högre flyttavgifter än vad som gäller för privatanställda. Flytten kan alltså bli dyr men den är samtidigt mer omständlig för pensionsbolagen (än om SPV administrerade flytten).

Vänligen

Dan Adolphson
Trygghetsekonom
AMF

    Kristina

    Hej igen!

    Nu förstår jag men det är som jag förstår det upp till er om ni tillåter flytt och vad avgiften för denna flytt skall var. Ingen hindrar er? I övrigt tycker jag att det är intressant att de privata har lyckats förhandla så pass mycket bättre än det offentliga vars arbetstagare generellt sätt har mindre kapital.

    Bästa hälsningar
    Kristina