Pension – Mitt alldeles eget träsk

oktober 8, 2015Allmänt, , Standard

Det finns så mycket med min pension som känns lite ångestladdat…

PPM:
Året är 2000, jag jobbar med webb, glider på min nya Microbike till nätverkscocktails, svartklädd i Prada, röker davidoffcigariller och dricker rödvin inne på Sturehof. Då valde svenska staten att anförtro mig med ett eget investeringsbeslut: PPM. Investerade hela klabbet i Robur Contura, en sjukt het IT-fond runt år 2000, kan också ha haft 5% i en obskyr läkemedelsfond. Nu lade jag om investeringsstrategin (låter liksom proffsigt att säga strategi…) två, tre år senare. Om jag är riktigt snäll mot mig själv: -bättre sent än aldrig.

Tjänstepensioner:
Med ett jobbyte vart tredje år, inom lite olika avtalsområden, har jag väldigt många försäkringar med inte lika många pengar i. Här finns mycket att uppröras över (eller ångest att få). Några exempel: skulle jag valt traditionell försäkring, varför fortsätter fasta avgifter tas ut i några och inte i andra, varför hamnar inte alla pengar som placeras i samma försäkringsbolag i samma försäkring och varför äger inte jag mina egna försäkringar!? Bara några av frågorna inom området.

Att jag, de gånger jag försökt, inte kan reda ut härvan:
Så här, det känns som att pensionssystemet är uppbyggt för riktiga vuxna, de som stannar på samma arbetsplats hela livet, och att alla vi andra är loooosers (och att försäkringsbolag och banker är vinnare).
Märk att jag skriver känns, jag hoppas jag har fel för annars blir det ju liksom fattigt senare.

Det skulle vara grymt om det fanns några eller någon därute som känner att de vill vara med och ta del av minskad ångest, ökat adrenalin eller dela med dig av kunskap inom området.

microMitt pensionerade alter-ego.

COMMENTS

Minna

Kul med en ny blogg att läsa! Hittade hit via Facebook sidan tjejer som gillar aktier. Vill bara säga att visst är vår pension viktig,men det finns mycket mer viktigare saker i livet. Jag tror att det viktigaste är att se till att man har minimala kostnader när man blir pensionär. Det är mitt mål. Typ inga skulder, betalt boende osv. Då kan man njuta av sin pension. Det tror jag är a och o. Ser fram emot nya inlägg. Spännande. Lägger till min lista över favvo bloggar

    Kristina

    Kul att du gillar den Minna! Minimala kostnader är en topplan. Jag arbetar på det också:-) Just nu är min kortsiktiga plan att lyckas få kvar något av det kapital tidigare arbetsgivare betalat in i någon av mina 9 försäkringar. Men jag tar dina tips med mig om jag får till framtida inlägg!

Cathrine

Tack vare inspiration från din blogg loggade jag in på minpension.se. Enkelt. Jag fick en lysande tydlig sammanställning som gav mig kalla kårar. Bara inom ITPK har jag 18 olika fonder… På den ena fonden har jag 2428 kr och den kostar mig 100kr/år samt 0,7% i driftkostnad… Fantastisk affär, NOT! Tack Pensionsträsket, nu har jag fåttnågot att bita i!

    Kristina

    Hej Cathrine! Kul att jag kan inspirera! Och AJDÅ, men nu vet du i alla fall hur det är. Och nästa ITPK-försäkring kör du in i en av de gamla bara. Frågan är om du inte redan idag kan slå ihop dem? /Kristina