I all korthet: Debattartikel i Aftonbladet

Jag startade bloggen för 3 månader sedan med tanken att ta mig igenom mina egna pensionsproblem. Ganska snart kände jag att jag ville ställa frågor och få svar, då började jag också twittra. Som tur är finns det många därute som generöst erbjudit sin tid för att förklara hur det ligger till. Tack till alla er!

Men den person jag allra helst ville skulle förklara hur det är tänkt är ändå Annika Strandhäll… Ministern.

Hoppas mina frågor hörs nu… <–Debattartikeln

COMMENTS

Kao

Jättebra att du startat den här sidan.
Jag är 64 år och har arbetat i 33 år inom akutsjukvården och missbruksvården – och sen – när vården ”gav” mej skador för livet, tvingades gå i sjukpension (sjukersättning). I dag tillhör jag gruppen fattigpensionärer. Vid den nya höjningen av pensionerna nu 2016 fick jag 53 kronor MINDRE i pension. Systemet är helt felaktigt och ger till de som redan har bra pension och inget till dem som bäst behöver en höjning. Idag får jag ut 10.170:-/månad och då är bostadstillägget inräknat!!! När mina räkningar är betalda, som inte är så många och jag har inga lån, så återstår ca 3500:- att leva på. Det ska också räcka till mediciner och läkarbesök. Med den summan finns det inte en chans att t.ex gå till tandläkaren eller köpa kläder när de gamla är utslitna utan jag tvingas stå med mössan i handen och söka fonder för att klara såna utgifter. Och jag är inte ensam. Det finns idag 750.000 – 800.000 personer i samma sits som jag. Jag bloggar på http://www.kaobyterblogg.wordpress.com/. Du är välkommen att titta in där.

MVH
Kao

  Kristina

  Hej Kao,

  Det är inte alls svårt att förstå att pengarna inte räcker till som fattigpensionär. Det verkar även regeringen förstått men det måste förstås till förändringar också.

  Det jag efterlyser mest av allt är tydlig kommunikation kring hur pensionerna kommer utvecklas, att ge dem som är på arbetsmarknaden (eller utanför) idag, en chans att förbereda sig. Det gäller även kommunikationen kring den situation du hamnat i. Där kan vi alla hamna förstås.

  Utöver kommunikation vill jag att de resterande delarna av pensionspyramiden blir så effektiva som möjligt för den som ska använda pengarna till livet som pensionär.

  Om tjänstepensionen inte konkurrensutsätts i form av fri flytträtt finns det få incitament för försäkringsbolagen att rensa upp i produkterna. I alla andra delar av vårt samhälle tror vi på fri konkurrens och vi vet också att ju mindre konkurrens som finns ju mer får vi som kunder betala. Fri flytträtt skulle komma åt både dåliga förvaltare (om sådana finns), för höga avgifter och öka rörligheten av kapitalet.
  Jag vill även se en tydligare kommunikation om att det privata sparandet kan vara avgörande för hur din pension kommer bli (med undantag för de som hela livet arbetat inom ITP2).

  Idag finns det få oberoende parter som kommunicerar om pensionen, tyvärr. Media förstås emellanåt men i ärlighetens namn, pension är inte sexigt…
  Collectum (ITPs valcentral) som är väldigt duktiga på att ta fram relevanta siffror vill ju självklart visa att tjänstepensionen är viktig, de puffar inte för privat sparande.
  Arbetsmarknadens parter vill visa hur duktiga de är på att förhandla fram avtal med försäkringsbolagen. De är inte intresserade av att diskutera vad som skulle hända om deras pensionsavgifter faktiskt utsattes för fri rörlighet och fri konkurrens.
  Försäkringsbolagen har inget intresse av att konkurrensutsätta pensionspengarna!

  Politiker har allt att förlora på att berätta vad som krävs för att förändra allmänna pensionens nuvarande ersättningsnivå. Vem ska rösta på dem efter det?

  /Kristina