I all korthet – Bättre regler för återköp

december 16, 2015Allmänt, Tjänstepension Standard

Skatteverket har från och med 1 januari 2016 förändrat sina regler för återköp av pensionsförsäkringar. Nu är det tillåtet att lösa in/återköpa försäkringar upp till ett värde av ett prisbasbelopp (44 500kr 2015). Detta gäller oavsett när pengar slutade betalas in! Läs här.

Kollektivavtalen har tyvärr inte förändrats. De medger fortfarande inte återköp före 55 års ålder. Ett riktigt mysterium!
Det skulle vara intressant att se statistik över hur många pensionsförsäkringar som understiger 30% av ett prisbasbelopp. Och hur många som får ett brev med information om att pensionspengarna är borta.

/Kristina

 

 

COMMENTS

Marina

Hej! Jag har mejlat min bankkontakt på Länsförsäkringar och frågat om jag, med hjälp av nya reglerna, kan avsluta mitt IPS och ”försäkrad pension privat” då båda har värde under prisbasbeloppet. Hon skulle undersöka saken. Ska bli väldigt intressant och se vad hon svarar. Tack för en bra blogg! Jag har lärt mig mycket av dig!

    Kristina

    Tack Marina! Fint beröm!
    Ja, det är verkligen spännande hur detta kommer gå med de nya reglerna! Jag har bra erfarenheter med de gamla reglerna av Länsförsäkringar. Det var ingen traditionell produkt i och för sig.
    /Kristina