Debatt-En tjänstepensionssäck

Under de månader, typ fyra, jag har engagerat mig i tjänstepensionssystemet har jag blivit mer och mer förbryllad!

Det vi tar för givet som konsumenter av bankprodukter i vanliga fall, gäller inte i vårt tjänstepensionssystem. När jag påtalat det i samtal med branschen finns det en outsinlig flod av argument att ösa ur: administration kostar, lagstiftningen förbjuder (ofta helt fel), kunderna måste hjälpas och det kostar osv osv

Om vi går till det vanliga sparandet utanför försäkringsvärldens träsk fungerar ju det bra utan allt det där…

Så vad är det vi konsumenter betalar för egentligen?

Vi betalar för att försäkringsbranschen ska guida oss i sitt eget träsk som i sanningens namn är ogenomträngligt för en vanlig människa (jag är kanske inte rakt igenom normal).

Om och om igen hamnar jag i den enda logiska slutsatsen att systemet gynnar försäkringsbranschen orimligt mycket i relation till konsumenterna, det finns ingen annan rimlig slutsats!

Jag är ”all in” på vinster men det är ju inte så att banker inte tjänar pengar på sparprodukterna.

Ett nytt system måste fram. Det gamla har inte reglerat och sanerat sig själv! Är det någon som sanerat så är det arbetsmarknadens parter med kollektivavtalen och inte branschen själv.

Här kan du läsa debattaktiken om hur ett nytt system borde se ut, enligt mig.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22280095.ab

/Kristina

COMMENTS

Henrik

BRA!!!! Jag har läst ditt debattinlägg i Aftonbladet nu! Mycket bra att du engagerar dig. Riktigt inspirerande att läsa!
Undra om du kommer få några svar från auktoriteter .

Jag chattade med Skandia igår. Jag har så svårt för att acceptera att jag har en tjänstepensionsförsäkring hos dem som jag inte kan flytta. Jag måste alltså leva med 1. Dåligt fondutbud. 2. Dyra avgifter (förvaltningsavgifter för resp fond. 0,65% av värdet/år och en fast avgift på 90 kr.

Jag gjorde valet 2004 i maj! och jag har aldrig, för resten av mitt liv möjligheten att korrigera mitt misstag. Min försäkring ligger där den ligger, en kassako för Skandia.

Jag satt och sökte info på andra förvaltare för min pensionsförsäkring. Tex SPP. De har flera indexfonder till en avgift om ca 0,2%. Deras utbud är dock inte det bästa, tex deras globala indexfond, den ingår inte i PA03. Jag blir så trött. Samtidigt vill jag kunna påverka själv så att flytta till Kåpan eller Alecta är jag inte så sugen på även om Alecta kanske är helt ok avkastningsmässigt.

Vilka kanaler trycker du på? Vad kan jag som vanlig enkel medmänniska göra annat än maila regeringskansliet 😉

  Kristina

  Hej Henrik,

  Tack för beröm!
  Det är galet! Systemet alltså.
  Jag använder de kanaler jag får tag på. Publicera debattartikel, är flugsurr på twitter och hoppas att media plockar upp något av det jag skriver (som jag vet att de gör/inspireras).

  Bästa sättet måste vara att sprida medvetenheten! På alla möjliga sätt! Tyvärr har jag ingen Pr-byrå men trägen skola vinna:-)

  Du kan ju sprida hur det ser ut så fler förstår?

  /Kristina