Återköp – Kan vi hjälpas åt?

Jag skulle vilja veta vilka bolag som tillåter och vilka som inte gör det!

Skatteverket har ju från och med 1 januari 2016 höjt gränsen för återköp av pensionsförsäkringar (Privat och Tjänstepensioner) till 44 500 kronor.
Från Skatteverket: ”Från den 1 januari 2016 gäller delvis nya regler för återköp av pensionsförsäkring. En privat pensionsförsäkring som har ett tekniskt återköpsvärde på högst ett prisbasbelopp (44 300 kronor för 2016) får då återköpas utan att Skatteverket behöver lämna något medgivande. Det krävs dock  att försäkringsbolaget godkänner återköpet. Reglerna gäller både för nytecknade och gamla pensionsförsäkringar.”

Avtalad tjänstepension

Det verkar som att arbetsmarknadens parter (det vill säga alla facken och arbetsgivarorganisationerna) har avtalat bort rätten till återköp före 55 års ålder. Det är svaret jag fått från: Alecta (ITP och KAP-KL), Länsförsäkringar (ITPK), Danica (KAP-KL), KPA (KAP-KL), AMF (PA03).

Varför ska inte 90% av arbetstagarna ha rätt att återköpa och slå ihop sina små pensionsförsäkringar är en fråga jag ställer mig.
Jag ställde den frågan till en panel (ett SNS-seminarium) bestående av Unionen, LO och Svenskt Näringslivs pensionsrepresentanter, deras enda svar att de minsann prutat avgifterna. Ett insiktslöst och obegåvat svar, har man flera små försäkringar får man flera avgifter, flera bäckar små…  (Det var inte heller ett svar på min fråga men nu ska vi inte vara petiga.)

Tjänstepension utanför avtal (och tiotaggarlösning)

Dessa har faktiskt inte givit mig några bekymmer. På den lägre nivån som gällde 2015, 13 350kr, har både SEB och Länsförsäkringar (har inte sett pengarna ännu men det påstår att de ska komma) har tillåtit återköp. Jag har inga andra erfarenheter utom goda helt enkelt.

Privata pensionsförsäkringar

Jag har inga personliga erfarenheter inom området. Jag har förstått att Folksam inte ”bestämt” sig ännu hur de ska agera från och med 1 januari 2016 (det är ju god tid kvar att bestämma sig på). Länsförsäkringar verkar också fundera fortfarande.

Hjälp mig att hitta info om vilka som tillåter återköp och inte!

Antingen i kommentarsfältet eller pensionstrasket@gmail.com eller Twitter: @KristinaAlthoff eller Facebook: Pensionsträsket

COMMENTS

Emmge

Skatteverket.se

”Från den 1 januari 2016 gäller delvis nya regler för återköp av pensionsförsäkring. En privat pensionsförsäkring som har ett tekniskt återköpsvärde på högst ett prisbasbelopp (44 300 kronor för 2016) får då återköpas utan att Skatteverket behöver lämna något medgivande. Det krävs dock att försäkringsbolaget godkänner återköpet. Reglerna gäller både för nytecknade och gamla pensionsförsäkringar.”

Gäller alltså endast privat pensionsförsäkring. I normalfallet är arbetsgivaren försäkringstagare på en tjänstepension, och då är inte återköp möjligt. Det är ju företaget som äger försäkringen, men du har rätt till utbetalningen efter 55.

Om arbetsgivare godkänner att försäkringen överlåtes på den anställde borde det dock vara möjligt…

    Kristina

    Ja, det är så det står i lagen. Och precis du konstaterar helt rätt hur man kan lösa ut en tjänstepension som du konstaterar.

    Tidigare har de flesta försäkringsbolagen inte haft några bekymmer med att ägandet gått från den tidigare arbetsgivaren till arbetstagaren så att den kan lösa ut den. Intressant nog tillåter de flesta bolagen fortfarande inlösen/återköp för försäkringar upp till den gamla nivån 13 350kr men inte den nya nivån 44 300kr.

    /Kristina