All I want for Christmas is…

ladda nedRobotdammsugare? Begagnat Lego? Eller kanske lite diamanter?
Jag vill faktiskt inte ha några av dessa succépaket. Jag har redan fått den finaste och mest romantiska(?) julklapp en kvinna kan få av sin man.

Jag har fått hans PPM-avsättning. Alltså varje år för resten av hans arbetsliv, Succé!!! (Jobba älskling, jobba!). Den har stått överst på min önskelista i några år (den borde stå överst på alla föräldraledigas önskelista). Nu är den min. För alltid. Amen.

Anledningen till min något trista önskan, då jämför jag inte med robotdammsugaren, har varit att jag tagit ut mest föräldraledighet och VAB i vår familj. Det var varken för att försämra jämställdheten (det klarar sig så bra själv), min egen karriär (det har jag dock) eller för att jag är den perfekta hemmafrun (allt annat än, faktiskt, katastrof). Det var helt enkelt det enda sättet för oss att ta hand om barnen. Då känns det väldigt fint att få lite extra PPM för att väga upp en del av det som förloras på föräldraledigheten/småbarnsåren.

Vad är det jag har fått, exakt? (Vill du läsa på kan du läsa mer om det här.)

 • PPM-avsättningen är 2,5% av årslönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp (IBB), detta är max.
 • Inkomstbasbelopp 2015: 58 100 kr
 • Årslön 7,5 IBB= 435 750 kr (36 312,50/mån)
 • 2,5% avsättning till PPM= 10 893,75 kr

10 893,75 kr i år och det blir lite mer nästa år och året efter det  och efter det och… Ja, ni förstår! (Men det räknas bara som julklapp i år förstås, nästa år, nya utmaningar. Då kanske jag tar begagnat lego eller diamanter.)

IMAG3617_1 (1)
Men i år är det det här som gäller!

/Kristina

Ps. Om du också känner ha-begär! Skicka den här länken till din man/fru  https://secure.pensionsmyndigheten.se/OverforingAvPremiepensionsratt.html, där står allt om hur man gör! Ds.

COMMENTS

Niklas

Som det mesta vad gäller pensioner har jag svårt att förstå vad det här egentligen betyder. Menar du att allt din make skulle få innom PPM nu går till dig istället (förrutom 8% enligt sidan du länkade till)? Dvs han får 0 PPM och du får dubbelt så mycket?

Nu vet jag ingenting om hur många barn ni har och hur mycket du är/planerar att vara föräldrarledig eller eran övriga inkomstfördelning, men är det så illa att det man förlorar i pension av att vara föräldrarledig i något år är mer än man tjänar in i PPM under ett helt arbetsliv?

  Kristina

  Hej Niklas,

  Du har förstått riktigt hur jag och min man har valt att disponera PPM-avsättningarna, alla till mig. Som jag skriver rör det sig om ca 10 000kr/år. Vi har valt utifrån hur vårt liv ser ut, vem som får jobba mest av oss (ja vi gillar båda att jobba och jag har stannat hemma mycket…).
  Saker som kan vara intressanta att jänmföra, hur skiljer sig er pensionsavtal åt, hur skiljer sig löneutvecklingen mellan den som har varit hemma och den som varit på jobbet (det är inte så att föräldraansvaret slutar när föräldraledigheterna är över vab, deltid osv). I mitt fall har jag förlorat mycket pension under föräldraledigheten och småbarnsåren (som fortfarande pågår).
  Finns förstår inga riktiga svar men jag tycker verkligen att man i alla fall skall de bort så många år som partnern är hemma med barn.

  /Kristina