Studera och pension

Pension och plugg?

Pension och plugg?

 

Som inte studenterna hade nog med ångestar i minimala budgetar och tentaplugg bubblar nu allmänna pensionen upp som en ny. Nu pratas det om livsinkomst och de som pluggar gör det tydligen för långsamt. Som en reaktion på inlägget om pension och första jobb kom frågan om man får allmän pension när man studerar. Korta svaret är JA!

Ett lite längre svar kräver en ”crash course” i svenska socialförsäkringssystemet. För att få allmän pension måste du på ett eller annat sätt ingå i socialförsäkringssystemet. Detta kan du göra genom att:

 1. Arbeta
 2. Arbetslös inskriven på arbetsförmedlingen
 3. Studera med CSN

Detta gäller i alla lägen! Regeln för att behålla din ”rätt” till systemet är att det inte får finnas några luckor mellan dina olika ”statusar”. (Du bibehåller din SGI under tiden du är sjukskriven eller föräldraledig)
Det vill säga, blir du av med jobbet, skriv in dig på arbetsförmedlingen, pluggar du, ta CSN-bidraget som lägsta nivå och slutar du läsa men inte får jobb, skriv in dig på arbetsförmedlingen osv. (Det man skyddar kallas sjukpenninggrundande inkomst=SGI men också föräldrapeng senare i livet och allmänna pensionen skyddas på samma sätt)
Givetvis är detta inte superviktigt innan du har jobbat och skaffat dig massor av räkningar och lån MEN det är bra att ha i bakhuvudet.

Tillbaka till huvudfrågan:
Får man pension när man studerar? Ja, det får man. Regeln är att man får 18,5% i allmän pension av sin lön som student får man 18,5% av 138% av sitt studiebidrag.

Säg att du har 1000kr i studiebidrag:
1000 *1,38 *0,185 = 255,30 i månaden till allmänna pensionen

(Givetvis får du allmän pension på ditt jobb om du har något och det är vitt och du tjänar mer än 18.739 kr/år)

/Kristina

COMMENTS

Eriksson

Ingår inte vi som har sjukersättning!?

…detta kan du göra genom att:

Arbeta
Arbetslös inskriven på arbetsförmedlingen
Studera med CSN

http://www.pensionsmyndigheten.se/SjukEllerAktivitetsersattningGerRattTillPension.html
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/sjuk_minst_1_ar/sjukersattning_for_dig_som_30_64

  Kristina

  Hej Eriksson,

  Jo självklart!
  Nu tänker jag på du man skyddar sin SGI eller ser till att man får en. När du tar ut sjukersättning utnyttjar du din SGI.
  Ett annat exempel är att vara föräldraledig, då utnyttjar du den nivå du skyddat (vid arbetslöshet, vid studier) och arbetat in.

  Bästa hälsningar
  Kristina