Vad är skillnaden mellan Förmånspension och Premiepension

juni 9, 2016Tjänstepension Standard

2016-06-09 (3)Jag fick frågan vad som skiljer förmånspension och premiepension egentligen. Ja, om vi bara tar och lyssnar på orden, förmån och premie;
Det ena låter som ett något bra som har förtjänats och det andra som något man får när man handlat en gnutta för mycket eller något man liksom inte behöver. Men det är nog inte så det är tänkt att kännas…

 Förmånspensioner

Det är den gamla tidens pensioner, den sortens pension som faktiskt är som en magisk låda. Du arbetar och gnetar på och behöver till stor del inte bry dig om pensionen. Den blir vad den blir. Den kommer nämligen att bli en förmån som beräknas på din slutlön (eller snitt av den). De flesta av våra föräldrar har haft det både gällande sin allmänna pension (ATP) och även sina tjänstepensioner.

Förmånspension finns fortfarande i en del tjänstepensioner. För att få full förmånspension måste du jobba inom avtalet i 30 år. Under de första av dess trettio år spelar det inte så stor roll för storleken vad du tjänar. Pensionens storlek beräknas nämligen på lönen de sista 5 åren före pension.

Vilka har förmånspension?
Generellt sätt gäller det de som är lite äldre, hur mycket äldre beror på vad du jobbar med. Det är ju ändå den gamla skolans pension. Några exempel är: ITP2, PA03KAP-KL men bara på lön över 37 0063kr (7,5 prisbasbelopp).

Detta gäller både ITP2 och PA03. Från Collectum

Detta gäller både ITP2 och PA03. Från Collectum

Premiepension

Så kom 1994 och man insåg att det var lite dyrt med det allmänna förmånssystemet bland annat för att alla verkade leva så länge. Då tänkte man till och kom på: Premiesystemet, tadaa! Ordet premie betyder: 1) Vinst 2) Försäkringsavgift. Jag misstänker att det är den andra betydelsen av ordet vi ska associera till MEN det kan ju också vara den första eftersom börsen i många fall är inblandad.
Både allmänna- och tjänstepensionen räknas numer på vad du faktiskt tjänar under ditt arbetsliv. Du får helt enkelt en procentuell avsättning av din lön till din pension. Det är den procenten som är premien och det är de pengarna du kan placera i fonder, traditionell försäkring eller aktier för den delen.

Vilka har premiepension?
Alla när det kommer till det allmänna pensionssystemet och väldigt många när de kommer till tjänstepensioner. Alla nya avtal bygger nämligen på denna princip: ITP1, AKAP-KL, PA16. De flesta avtalen ser dessutom lika ut:
4,5-5,5% på lönen upp till 37 063kr (7,5 pbb) och 30% av lönen som är över.
Dessutom kan även de med förmånspensioner ha en del som är premiebaserad exempel ITPK (2% av lönen) som hör till ITP2.

Vilken är bäst?

Det beror ju på såklart.
Men med förmånspension vet du säkert att du är garanterad en viss procent av din slutlön resten av ditt liv och det är ju tryggt. Det spelar mindre roll om du mitt i livet har lägre lön eller arbetar deltid, det är de sista fem som räknas.
Med premiepension kan du dra nytta av perioder mitt i livet när du tjänar mycket pengar även om det inte är de sista fem åren. Och det uppenbara förstås, du får placera pengarna själv om du vill.

Men, nu kan vi ju inte välja vilken typ vi får så det är ju bara att rulla med…

/Kristina