I all korthet – Det kom ett brev från SPV

Januari till mars är kanske årets mest rafflande kuverttid! Speciellt för oss som har flera tjänstepensionsförsäkringar än vad vi egentligen orkar tänka på.

Senast in, eller rättare sagt, upphittat i räkningshögen är från SPV (Statens pensionsverk). Det är från min tid i Statens trygga stora famn, avtalet heter PA03 (nu heter det PA16 och innan min tid PA91 osv. Det skall inte vara för enkelt att förstå.).
Jag arbetade som tjänsteman i staten och det kan vara läge att påpeka att min lön var så pass hög att den upprörde de fackliga representanterna på arbetsplatsen…

Hur mycket pension resulterade denna lön i?

I avtalet PA03 sätts 2% av bruttolönen av till den traditionella försäkringen Kåpan och 2,5% av lönen får du välja själv hur du vill placera. Ja, utifrån de upphandlade bolagen och deras erbjudna fonder och traditionella försäkringar.

Så här har det gått för mig:

IMAG3759 (2)Tolv år efter jag bytte arbete har insättningarna på sammanlagt 7313kr blivit 16 441kr.
Jag valde det billigaste alternativet och den billigaste fonden. Alltså, från början, det är inte det som gäller längre, men nu går det inte att flytta därifrån.
I år har jag betalat ca 1% i avgift plus förvaltningsavgift .

Till min 65års dag så borde samma fördubbling kunna ske två gånger till och då kan jag ju räkna med ca 65 000kr från AMFs fonder eller 1000kr i månaden i ca 5 år. (Detta är ett löst antagande från min sida!)

 

 

 

IMAG3758 (2)Och från Kåpan som är en traditionell försäkring har växt så att jag kan förvänta mig 612kr/mån i fem år…

Summa summarum från PA03:

1500kr i 5 år, borde jag kunna räkna hem. I runda slängar.

 

 

 

Nu väntar jag med spänning på det röda kuvertet från Collectum. Det innehåller inbetalningar från 7 månader inom avtalet.

/Kristina