Egenföretagare och pension?
Det är inte pensionering du tänker när du skall förverkliga din affärsidé?
Det finns människor som är lite modigare än alla andra. De som kliver utanför trygghetssystemet som ett fast arbete innebär och startar upp sitt eget bolag. Tur för Sveriges nyföretagande är att de flesta av oss inte riktigt inser omfattningen av skydd vi har i en anställning. Och pensionering kan nog vara det sista man tänker på när man har kläckt sitt livs idé och vill förverkliga den. Det visar i alla fall Länsförsäkringars rapport ”Pensionslösa småföretag – morgondagens fattigpensionärer”, 1 av 3 småföretag sparar inte till pension.
Det är ju en intressant siffra men den innefattar alla företag som omsätter mer än 100 000kr och som har en 1 till 20 anställda. Jag tänker att siffran för egenföretagare är ännu värre och det blir tydligt i rapporten, i Stockholm är det 44% som står utan tjänstepensionsavsättning och sämst är det i Enskild firma (43%) och HB (61%). Än mer oroväckande är ju att det ökar. Jag tänker att det är för att det blir vanligare och vanligare att vara frifräsare. På seminariet i Almedalen framgick att så mycket som 4 av 5 nya jobb skapas i de branscher som inte har pension, IT, Media, Hotell och restaurang. (Om du är anställd där, läs detta.)
Jag fick följande mail från en modig människa som bestämt sig för att starta eget:
Hej Kristina
Tack för att jag får ställa frågor.
-Äsch!
Jag har eget företag sedan några år. Parallellt en fast anställning t o m sista maj i år då jag bestämt mig för att vara konsult i mitt egna AB. Nu måste jag själv sörja för pension. Å det är förvirrande.
– Nejdå!
Jag litar inte på min egen bank, Nordea och pensionspar.
– Ok, det kan jag förstå
Hur sätter jag av pengar för pension?
Hur ser ditt liv ut?
Gift? Tänk på att om du pensionssparar i ett eget bolag kommer det ingå vid en äktenskapsskillnad. Du bör skriva avtal att det är din enskilda egendom. Tänk på att om du har en familj som är beroende av din inkomst så är antagligen efterlevandeskyddet en viktig del av tjänstepensionslösningen du hade som anställd.
En bra utgångspunkt är också att ta reda på vad du har redan. Det gör du lätt, logga in på www.minpension.se, där finns allt och du kan också göra en prognos.
Tjänstepension – Företaget äger
Självklart kan du teckna en tjänstepensionsförsäkring för dig i ditt bolag (om det är ett AB, annars inte).
Tjänstepensionsförsäkring kan bli dyr om du har den hos de traditionella bolagen. Liten som du är kommer du få det absolut sämsta och dyraste avtalet. Hör med Avanza och Nordnet vad de kan göra. Branschen brukar säga att det är lättare att koppla på trygghetsförsäkringar på en tjänstepension. Eftersom jag i första hand tittar på pension och inte riskförsäkringar så vet jag inte vad som blir billigast ihopräknat. Men som med allt annat är det bra att höra efter med två eller tre innan man bestämmer sig.
Fördel:
Låg skatt i försäkringen (0,09% 2016)
Avdragsgillt idag och bolaget betalar löneskatt nu.
Nackdel:
Dyrt i de flesta fall
Pengarna blir inlåsta (när försäkringen överstiger 44 300kr 2016)
Inflexibelt, kan inte pausas.
IPS – Privatägd
Jo det är faktiskt fortfarande aktuellt som sparform för dig som är egenföretagare. Du kan sätta av upp till 30% av din lönesumma och dra av på skatten i deklarationen. Detta är ett alternativ för dig som har en enskild firma eller HB.
Fördelar:
Billig
Flexibel, kan variera dina inbetaltningar efter vilken förmåga du har för tillfället.
Avdragsgill i deklarationen
Låg skatt (0,09% 2016)
Nackdelar:
Pengarna blir inlåsta (när försäkringen överstiger 44 300kr 2016)
Direktpension – Företaget äger
(red. 31/8 2017)
Lite av en bubblare för mig som inte tittat på pensionslösningar för småföretagare tidigare. Direktpension är inte en avdragsgill lösning. Det har fördelen att pengarna inte låses in. Direktpension är egentligen inget annat än ett löfte om att pengarna ska betalas till dig vid pension. Under tiden kan de ligga i kassan eller i en kapitalförsäkring. Sparandet kan om du vill användas i bolaget om det skulle behövas där (självklart är det ingen bra idé för framtiden men som sagt mod och affärsidéer). OBS! För att vara säker på att pengarna inte försvinner i en eventuell konkurs måste de pengar som avsätts till direktpension pantförskrivas och det måste också finnas en skriftlig pensionsutfästelse till dig som anställd företagare. OBS! Om du väljer detta väg läs på här till exempel och kontakta någon oberoende pensionsrådgivare.
Fördelar:
Billigt
Flexibelt, både inbetalningar och kapitalet
Nackdel:
Inte avdragsgill
Dyrare skatt (0,42% 2016)
ISK – Privatägd
Inget hindrar dig från att spara i fonder på ett ISK som du öronmärker för din framtida pension. Då sparar du skattade pengar privat. Fördelarna är förstås att du har tillgång till sparandet om du behöver det.
Var gör jag det bäst?
Som egenföretagare ska du, ur ett pensionsperspektiv, ta ut lön tills du når brytpunkten på 8,07 inkomstbasbelopp = 39 889kr/mån.
Spara en del av din lön på ett ISK (eller en kapitalförsäkring utan avgifter), det är ju det lättaste sättet att spara inför framtiden. Du väljer ju själv vad du mäktar med.
I en uppstart skulle jag i ärlighetens namn dra mig för att låsa in pengarna i en tjänstepensionslösning, sett ur det perspektivet känns Direktpension som en god kompromiss. Du behöver inte betala in en viss summa varje månad, du kan helt pausa inbetalningen och om du verkligen behöver pengarna kan du återför dem in i bolaget igen. Världsklass.
Finns det personlig rådgivning som inte kostar massor?
Det finns oberoende rådgivning inom pension. Jag har hört talas om två: Kollberg & Enqvist och Linder & Partners. Vad det kostar är jag osäker på. Men ett telefonssamtal klarar nog ut det.
Hur mycket ska man sätta av?
Den största avsättningen du gör är genom att betala ut lön till dig själv. Genom de skatter och avgifter du betalar in till staten så sätts 18,5% av din bruttolön av till den allmänna pensionen. Taket är 8,07 inkomstbasbelopp per år och det betyder 39 889kr/mån 2016.
Det bästa du kan göra om du har råd är alltså att betala dig själv lön!
Kan bolaget avvara mer pengar till din pension utöver den lönen kan du fundera på hur mycket. De vanliga tjänstepensionsavtalen har en avsättning på 4,5% under 7,5 inkomstbasbelopp, 37 063kr 2016 och 30% av lönen över den gränsen. Men du är ju inte vanlig längre så här måste du känna efter själv. Och en sak är säker, om du inte sparar privat på den lönen du betalar ut till dig själv eller i form av tjänstepensionsavsättning kommer du antagligen aldrig ha råd att gå i pension.
Kan jag pausa/avsluta detta om jag väljer att bli anställd hos annan arbetsgivare (istället för mitt egna AB)?
Ja! Beroende på hur du har valt att spara kan du antagligen välja att pausa eller avsluta.
Klassiska tjänstepensioner blir så kallade fribrev när premien (sparandet) slutar betalas. Då stängs de för framtida sparande och du får påbörja en ny vid senare tillfälle.
IPS och Direktpension kan du betala in som du vill.
ISK är ju som ett vanligt fondkonto som du styr över själv.
Är det jag själv eller mitt AB som spar pensionspengarna?
AB om du väljer tjänstepensionsförsäkring eller direktpension.
Du själv om du väljer IPS eller ISK.
Något annat att tänka på?
Glöm inte att du som egen företagare saknar de ”riskförsäkringar” som du får som anställd. Vad är en riskförsäkring undrar du? Ja, bland annat sjukförsäkringen och grupplivförsäkring, det är ju ett helt annat kapitel men…
När det gäller pensionen tycker jag att du ska tänka på det som ett vanligt sparande! Det är ju faktiskt inte svårare än så. Känns det komplicerat så gör det som känns lättast, det handlar om att du ska ha sparpengar när du blir gammal. Var de kommer från för typ av försäkring eller konto är ju egentligen mindre intressant.
Det jag tycker du ska tänka lite extra på är vad som händer om du blir sjuk en längre period. Det hänger också ihop med familjesituationen och hur din ekonomi ser ut i övrigt. Men kolla upp hur det ser ut för dig med olycksfalls-, liv- och sjukförsäkring.
Utöver det: Driva företag och Lycka till!!!
/Kristina
Ps. Pensionssystemet har jag sammanfattat lite kort här. Olika typer av sparande här Ds.