Inkomstbeskatta lönen 2 gånger! – Att sätta in på IPS

StopDet vill du ju inte? Inkomstskatta 2 gånger?

IPS eller ”Individuellt Pensions Sparande” var tidigare avdragsgillt.
Året är 2002 – Min dåvarande chef tar tag i oss ”unga” och säger, ni MÅSTE pensionsspara. Öppna ett IPS och sätt av varje månad, det är avdragsgillt! Inte för att jag riktigt förstod vad det betydde, men det lät ju bra. Och dessutom var det om att det var lite magiskt, det där pensionssparandet som att det inte var som allt annat sparande.

Avdragsgillt lät vuxet och bra men vad betydde det!?

Det betyder, att man kunde sätta in sina pengar (1800kr 2015) och sedan få tillbaka den summans inkomstskatt i återbäring. Tanken var förstås att stimulera oss till långsiktigt sparande, i all fall fram till 55år då man kan ta ut sparandet som då inkomstbeskattas, det är detta som är problemet med att sätta in pengar på sitt IPS efter nyår, avdragsrätten är borta, finito, slut…

Är du egenföretagare gäller andra regler! Då kan man sätta av upp till 35% av inkomsten (upp till 445 000kr 2016). Se här.

IPS – Dubbelbeskattning

1 januari försvann möjligheten till att göra avdrag men inte möjligheten att sätta in nya pengar på kontot… Så då sätter du in dina pengar idag som du skattat för och sedan när du får ut dem igen så får du, Tadaaa: Skatta igen på dem som inkomst.

IPS bra och dåligt?

IPS är inte dåligt. Det är ett långsiktigt sparkonto. Det är att fortsätta betala in pengar som är dåligt!

Det man ska tänka på är att man ska ha sin IPS (den går att flytta) hos en bank där det inte kostar avgifter, varken fasta eller rörliga. Och att det finns ett brett utbud.

Skatten på IPS 2016 är 0,09% att jämföras med ISK och Kapitalförsäkringarnas schablonskatt som är 0,42%, en skillnad på 360%.

IPS – Återköp, mnja

Jag tänker förstås inte säga att du måste spara långsiktigt om du inte vill! Men jag tycker inte återköp är ett självändamål. Det är viktigt att fundera på varför du vill återköpa. Jag har gjort det för mina pensionsförsäkringar som blivit uppätna av avgifter. De som haft dåliga placeringar har jag ändrat på. Och i min IPS äger jag aktier som jag faktiskt köper och säljer lite då och då.
Personligen tycker jag att den lägre skatten i en IPS är värt inlåsningen, pengar är ju pengar.

Men!
Om den är mindre än 44 300kr (1 prisbasbelopp) kan du återköpa den och ta en krogrunda. Men alltså, seriöst om det var krogrundor du var intresserad av skulle du inte läsa här…

Varför stoppas helt enkelt inte möjligheten till insättning?

Sjukt bra fråga!

Politiskt
Man skulle man kunna tänka att de får skatt två gånger, idag och imorgon, på samma pengar. Men det känns som att det inte kan stämma riktigt..

Bankerna
Mitt bästa svar det är lite jobbigt och som med allt annat som handlar om pension, det är lukrativt så länge man inte upprätthåller kundkontakten?
Bankerna ger långa haranger om att man inte kan säga upp avtal ensidigt och att vissa har faktiskt kvar avdragsrätten osv osv.

Jag säger:

  1. Stoppa autogiron, kontakta kunderna och erbjud dem att signera ett nytt autogiro för att fortsätta med inbetalningen.
  2. Stäng alla konton för nyinsättning. Skatteverket kan uppenbarligen se vem som får göra större avdrag för IPS i deklarationen så omöjligt att få fram är det inte!
  3. OCH för guds skull om du själv är osäker, kolla upp din egen IPS och se om du har en överföring… Lite eget ansvar är ändå klädsamt.

/Kristina