Livförsäkringar, behövs det?

Vem livförsäkrar man? Trofén?

Vem livförsäkrar man? Trofén?

50% procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa och av de som inte gör det slutar 100% med döden.

Det hörde jag idag på ett seminarium om deltidsfällan och pensioner.
Om jag skulle gå bort nu, som student, är det  en plusaffär rent ekonomiskt för min man (kortsiktigt). Det slog mig att livförsäkringen vi har på mig är helt onödig. Vi borde helt enkelt lägga båda livförsäkringarna på honom. 

Vad är det du vill försäkra?

Jo, att det är värt att fundera på vad det är man behöver försäkra, oavsett om det gäller återbetalningsskydd på pensionen eller extra livförsäkringar. Alla lösningar kostar pengar, direkt som en livförsäkring, eller indirekt, som ett återbetalningsskydd. (Här kan du läsa mer om området som kallas efterlevandeskydd).

Alla dessa skydd bygger på antagandet att du ska dö i förtid och då får man inte skygga för tanken vad som faktiskt skulle hända med familjens ekonomi om den ena eller andra dör.

Hur mycket av försörjningen skulle försvinna och hur mycket skulle behövas för att skydda familjen. Förmodligen har ni redan  skydd via arbetsgivaren. Generellt har alla som jobbar en Tjänstegrupplivsförsägring (TGL) som 2016 ger upp till 265 000kr. Utöver det kan ditt kollektivavtal innehålla olika typer av efterlevandeskydd (ett fint samlingsnamn på ”om någon dör”-försäkringar).

För oss har det varit viktigt att kunna lösa bolånet om en av oss dör. Därför har vi tecknat privata livförsäkringar som på oss båda så den som överlever i alla fall är obelånad. Det var när jag lekte med den tanken som det faktiskt slog mig att min man kortsiktigt skulle tjäna ekonomiskt på mitt frånfälle. För tillfället är mitt bidrag till hushållskassan studiebidrag (mitt uttag från hushållet kan tänkas vara snäppet större än studiebidraget).

Hur försäkrar man sig?

När det gäller alla typer av efterlevandeskydd som du kan tänkas ha via jobbet så finner du dem här.
Om ni bestämmer er för att köpa en privat livförsäkring är mitt råd att helt enkelt jämföra priserna mellan de olika försäkringsbolagen.
Priserna är satta efter ålder och storlek på försäkringsbeloppet, det är faktiskt väldigt lätt att jämföra mellan bolag! Du behöver ingen ”oberoende rådgivare” som hjälper dig.

Sätt er ner och fundera på vad som händer om någon av er går bort, vems pensionssparande ni ska återbetalningsskydda, om ni nu ens ska det?

/Kristina