Sluta mobbas – Pensioner är pengar

Rör inte min kompisJag tror ju på allas lika värde och det gäller också mina pengar. Jag gillar verkligen pengar, kanske lite ytligt och mainstream men vad kan jag säga? Djupare än så behöver man inte loda för att få igång översvallande känslor hos mig.

Hursomhelst, jag vill liksom uppfostra dem och motivera dem att bli större, roligare och, givetvis, mer självständiga. Det är ju inte som att jag har tid att sitta och peta på varje peng hela tiden, det får lära sig arbeta själva. Men för att kunna göra det på ett bra sätt behöver de både bra förutsättningar och bra självkänsla.

Men hur ska de kunna få bra självkänsla när det får sitta kvar i sina OBS-klasser med dyra avgifter? Varför får de inte vara med de vanliga pengarna och leka? De är ju precis lika mycket värda.

Pensioner är PENGAR!

Pensioner är kanske de mest självständiga pengar som finns. Det är tur eftersom de också är Sveriges och kanske världens mest styvmoderligt behandlade pengar. De får hela tiden höra hur sjukt tråkiga de är, men hur många har någonsin umgåtts med dem? Inte är det många i alla fall.

De är som pengavärldens svar på mobbningoffer. Någon har börjat prata rappakalja om dem, de flesta hänger på och ingen reder ut om det ligger något i rappakaljan.
Under tiden alla vänder sitt största sparande ryggen och klassar det som tråkigt öppnar det upp för helt galna sparalternativ som ingen skulle välja om det var de ”vanliga” putsade och älskade slantarna. Nej här är helt plötsligt fondkontoavgifter på 0,65% och fondavgifter på 2,4% att ses som bra och prisvärd riskhantering. Som tur är får andra pensionspengar flytta in i storkollektivet där de kan leva nästan som vanliga pengar till låga avgifter och garanterad avkastning tack vare att arbetsmarknadens parter förhandlat.

Pensionspengarna får visa sin personlighet – Almedalen

För första gången i mitt liv var jag i Almedalen i veckan. Överväldigad kan sammanfatta hela känslan (på ett alltigenom positivt sätt). Självklart gick jag ”all in” på pensioner och gemensamt för många seminarier var: Hur får vi människor att engagera sig i sina pensioner (PENGAR)?

Det finns en attityd i pensionsbranschen att alla ”vanliga” människor för all tid och alltid kommer tycka att pensioner är tråkiga och problematiska. Göran Hägglund som skall tillträda jobbet som ordförande för Pensionsmyndigheten sa till och med på ett seminarium att han vill att människor ska uppfatta pensioner som ”tråkiga och trygga”. Men seriöst, varför mobbar alla pensionspengarna?
Människor måste få chansen att veta att pensioner är PENGAR och inget annat. Bara pengar och det är ju inte tråkigt.

Sluta MOBBA pensionerna!

Ta hand om dem, se dem växa upp och bli starkt arbetande kapital.
Minpension hade ett seminarium som handlade om deras arbete med att göra pengarna mer överskådliga och meningsfulla för oss vanliga människor som loggar in. Vill du få pengarna att känna sig uppskattade, logga in på minpension.se. Vill du veta hur du ligger till jämfört med andra kan du klicka på deras rosa betaversion uppe i högra hörnet när du är inloggad.

Du kan också om du har kollektivavtalad pension jämföra hur mycket dina olika alternativ kostar på Konsumenternas två tjänstepensionsverktyg.

Kom igen nu sluta mobbas, ge dem kärlek och respekt. Du kommer tacka dig själv längre fram!

/Kristina

Ps. En fondavgift på 2,4% ger 50% lägre pension på 30 år. Det är så pensionspengarna straffar dig om du fortsätter mobbas. Just saying. Ds

Pss. Vill du läsa om hur några få procent skapar sådan oreda? Läs om ränta på ränta här. Dss