Jämställd pension i påskägget?

ÄggRapporterna står som spön i backen! Vi har inte jämställda pensioner, de må vara rättvisa men de är inte jämställda. (Eller borde det sägas tvärtom?) Whatever, tydligen har vi inte en fullt ut jämställd arbetsmarknad och då får vi inte heller en jämställd pension.

Det är  intressant att världen delas i två läger.
Läger 1:-Oj är det så galet!? och Läger 2: -Om man hänger hemma med kids så är det klart att man inte får pengar!

Jag kan undra hur den första gruppen kan vara förvånad (består i huvudsak av politiker) och till den andra gruppen; Det spelar ingen roll för många kvinnor om de jobbar heltid i 45år med tjänstepension eller är hemma med barnen hela arbetslivet. De slutar liksom på samma pensionsnivå.

Ok, och för er som är genuint förvånade och som vill jämna ut mellan er. Hur gör ni?

  1. Överför PPM-avsättningen till den partner som har lägst pension. Ja, man förlorar 8kr på varje hundralapp men det kan det vara värt.
  2. Om ni har råd, jämför era tjänstepensionsavsättningar och matcha upp för den som tjänar mindre.
    Enklaste sättet: fråga på jobbet hur mycket som sätts av varje månad och jämför.

Vill ni ha påskpysselmys: ta fram miniräknaren. Anta att ni får 23%  inbetalt upp till en månadslön på 37 063kr (18,5% allmän pension, 4,5% i tjänstepension). På all lön över den gränsen har ni 30%. Skriv ner summan på ett färgglatt papper, pynta eventuellt med paljetter och fjädrar. Jämför med varandra och öppna ett ISK eller en avgiftsfri Kapitalförsäkring redan idag.

/Kristina

Ps. Nej det är inte en hållbar och bra väg framåt i längden men nu är det som det är. Ds

Pss. Det är inte helt givet vad som händer med det privata sparandet enligt punkt 2 vid en eventuell skilsmässa, det jag läst mig till är att man behovsprövar men det gäller för pensionsförsäkringar och sådana finns inte längre. Dss.

Psss. Hur mycket skiljer era avsättningar sig åt Dsss