Du har ett STORT sparande! I det finns INGEN ångest.

DrottningAtt lyssna på sig själv är alltid utmanande. På riktigt, vem gillar att höra sin röst och dessutom kan det vara svårt att komma ihåg vad man sagt eller så säger man saker man inte tänkt sig. Som att det är rimligt att kalla mig drottning… Men i denna pod från Aktiespararna måste jag säga att jag också sa några väldigt viktiga saker!

 1. Du har ett STORT sparande som kommer fortsätta betalas in hela ditt liv, det kallas tjänstepension. Logga in på Minpensions.se och se efter hur mycket det är sammanlagt. De pengarna förtjänar lika bra behandling som alla dina andra pengar! Här kan du komma igång.
 2. Avgifterna är väldigt viktiga att ha koll på!
 3. Minst lika viktigt är att fundera på Avkastningen, alltså vad händer med pengarna där de är och vad vill du ska hända?
 4. Underlätta så mycket du kan! Se till att samla alla dina tjänstepensioner hos din nuvarande arbetsgivare. Då är du på god väg att slå ihop de du kan (de som är från samma kollektivavtal eller de som är oavtalade).
 5. Lös in de som är så små så att avgifterna äter upp dem. Annars finns det ingen riktigt bra anledning.
  Skatten är 360% högre i ett ISK än i en IPS/pensionsförsäkring (0,09% mot 0,42% 2016). Dessutom är det bruttopengar så när du återköper den får du betala inkomstskatt på pengarna.
 6. Är det ett större utbud du är ute efter, flytta hela pensionsförsäkringen dit utbudet finns och avgifterna är rimliga (eller 0)!
  Sist men inte minst!
 7. Det är DINA PENGAR det handlar om. Inget magiskt humbojumbo!

/Kristina