9 månader i Pensionsträsket (nu semester)

juli 18, 2016Allmänt Standard

100 inlägg |1627 tweets |3 debattartiklar |2 tv-framträdanden |tidningsintervjuer |podd |gästkrönika |Almedalsseminarium

untitled

foto: Goro Bertz

Och oräkneliga spännande möten med kunniga och drivna människor.
Nämen kanske är ok att säga semester och vi ses i augusti?

Men innan jag gör det måste jag tacka alla människor som hjälpt mig att förstå och vända på stenar i pensionsbranschen. Alla timmar som vissa av er har lagt ner på denna enkla människa med en fixering vid pension, det är liksom så FINT! Och också alla ni som sagt emot så jag har varit tvungen att tänka kritiskt, det är också värt!
(om ni känner igen er och vill ha pay-back bjuder jag gärna på ett glas vin i augusti)

Reflektion av oseriös karaktär: Hela mitt liv har jag haft ett smeknamn som jag försökt att bli av med och när jag äntligen förlikat mig med att jag heter detta smeknamn inser jag att jag skaffat mig ett nytt: Pensionsträsket.
Jag liksom heter Pensionsträsket, mitt namn framkallar numer bara tomma blickar.
(andra roliga epitet, städtant, träskmadam, drottningen av pensionsträsket, den där träskmänniskan…)

Vad vill jag mer säga så här efter första halvlek?

Pensionssystemet sett ur ett vanligt arbetstagarperspektiv:

Det allmänna systemet kommer antagligen inte räcka för dig (12 000kr/mån i snitt). Därför behöver du tjänstepension och högst sannolikt också lite egen disciplin och eget sparande!
Jobbar du inom skola, vård och omsorg finns risken att du är körd även med allmän och tjänstepension. Du måste spara själv (om du kan det vill säga!)

Det är inte mer komplicerat än ett långsiktigt sparande egentligen!
Allt som du inte skulle acceptera hos din vanliga bank ska du heller inte acceptera hos ditt pensionsbolag. Pengar är möjligheter. Dina pengar är dina möjligheter! Låt inte någon annan slösa bort dem (eller för den delen göra dem till sina!).

De som kan påverka konkurrens, dåliga råd, ineffektivitet, diskriminerande prissättning, provisioner och dåliga sparprodukter, kommer inte göra något alls åt det om inte vanliga människor kräver det. (Skulle alla vi vanliga människor förstå hur galet systemet är skulle det hända grejer).

Eftersom alla intressenter har sina agendor så är inte alltid som sägs i media helt sant.
Till exempel, sanningen är att du kvinna som vill vara hemma hela föräldraledigheten INTE drabbas nämnvärt med sämre pension! Däremot är det ju smart att dela lika ur andra perspektiv. MEN pension är inte ett av dem.

Kollektivavtalad pension är inte den billigaste, det är PPM.

Oberoende råd är praktiskt taget obefintliga i pensionsbranschen! Få koll på dina pengar och placera dem i mellanmjölkens land (eller ickevalen i kollektivavtalen).

Det är värt att ta sig tid att flytta pengar som hamnat fel och lösa ut de försäkringar som har dyrdyra avgifter. Spara de pengarna på ett ISK.

Alltså detta är ett axplock… Är det något som du undrar över (eller om du tycker att jag är skyldig dig ett glas vin), hör av dig.

 

/Kristina, Pensionsträsket

 

Ps. Nu ska jag till Frankrike och springa, och kanske gråta en skvätt över världens tillstånd (och då inte avsaknad av fri flytträtt och provisionsförbud). Ds.

Pss. Mitt tjänstepensionskonto på Avanza gapar ännu tomt… Dss.