Vad är mitt bästa pensionstips?
Den frågan fick jag av en bankerna härom veckan. Bara en kortis, sådär några rader, inga konstigheter… Inga konstigheter?! Så jag satte mig ner ett slag och tänkte och hon hade rätt, det är inga konstigheter:
Mitt bästa pensionstips: – Ta bort ordet pension från pensionssparande!
Det är nämligen vad det är, ett sparande som ska växa länge och sedan försörja dig på ålderns höst. Dessutom är det ett ovanligt härligt sparande i den meningen att du inte behöver spara! Det sparas åt dig istället utan att det behövs dras ner på semestrar eller fredagsmys.
Pension – Ett gratis månadssparande!
Så, det du får är helt enkelt pengar in på ditt konto varje månad (i vissa fall en gång/år) och de ska växa så mycket som möjligt. Tänk efter, hur gör du i vanliga fall när du sparar pengar?
a) Hur mycket avgifter accepterar du om i ditt vanliga sparande?
b) Hur många fond/aktie-konton tycker du är rimligt att du ska ha?
c) Glömmer du bort dina spar- och fondkonton?
Svar: a) Inga helst. b) Så få som möjligt. c) Verkligen inte!
a) Hur mycket avgifter är rimligt?
De senaste veckorna har det just kommit fram kritik om att pensionssparande är extra drabbat av dolda avgifter och skumma produkter. Det finns också bra produkter som inte behöver vara komplicerade. Om man lyssnar till de flesta sparekonomer därute så säger de att en global indexfond med en avgift på ca 0,4% är bra på lång sikt. Eftersom man inte får kasta ur sig råd hursomhelst så känner de sig trygga med detta (antar jag).
I vissa fall hade jag önskat att jag låtit pengarna vara i Alecta som är en traditionell försäkring inom ITP-avtalet.
b) Hur många sparkonton?
Nästa fråga rör hur många konton som är okej. Så få som möjligt säger jag! Även om du har låga avgifter eller inga fasta avgifter så blir det väldigt komplicerat att få en bra överblick och orka hålla reda på vad som händer i dem.
Att få så få som möjligt kräver en del arbete men det brukar gå att göra något åt det!
Oavtalade pensioner
Konton som inte är från ett kollektivavtal kan man flytta vart man vill (om de är tecknade efter 2007) och har man fler hos samma bolag brukar man få slå ihop dem. Har du små slattar som drabbas orimligt hårt av avgifter kan du lösa ut dem och investera på ett vanligt ISK eller en Kapitalförsäkring.
Avtalade pensioner
Dessa kan du flytta och slå ihop inom respektive avtalsområde. Du kan jämföra avgifter och utbud hos konsumenternas pensionsjämförelse. Tyvärr har arbetsmarknadens parter avtalat bort rätten till att lösa in småslattarna förrän du fyller 55år. På den positiva sidan har du antagligen lägre avgifter än de oavtalade.
Bäst av allt vore det om det helt enkelt var en sparsäck per person och livstid förstås!
Privat pensionssparande
IPS kan du flytta och slå ihop enligt reglerna om återköp. De där traditionella privata pensionsförsäkringarna från din ungdom kan vara lite mer komplicerade men titta här vilka som tillåter återköp och inte.
2007 fick vi flytträtten av privata pensionsförsäkringar. Här gäller djupandning i samtal med försäkringsbolaget, det kan kosta vad som helst! Det finns inga gränser på riktigt, men det kan ju trots allt vara värt att flytta till ett billigare och bättre alternativ?
c) Glömmer du bort hur dina sparpengar?
Nej, det gör du ju inte!
30% av de vuxna människorna vet inte om att de har en tjänstepension? Någon ger dem några tusen i månaden och de har inte koll, glad överraskning när det loggar in på minpension.se! Se till att sprida budskapet till alla du känner, det finns sparpengar i ett konto som de inte vet om.
Är du taggad att komma igång nu?
Här är en bra början: Klicka här
/Kristina