Pensionsavgifter – Bolagens ”my precious”!

ladda ned
Det mest förekommande pensionsrådet (ok, efter ”spara till din pension”) är: -Ta reda på dina avgifter. Så i min enfald tänkte jag, -let´s do it! Jag tar reda på mina avgifter i procent av kapitalet, kan ju vara kul att jämföra mot avkastning. De måste väl redovisa vad de tar betalt, tänkte jag. Inte  alls (varken enligt villkor eller faktiskt), måste svaret bli efter några telefonsamtal av härskartekniker (både mina och deras), vita lögner, skratt och en skopa ångest. (behövde du ringa? ja alltså, jag äger inte ”viktigt-pärmen”).

SEB Tryggliv ville att jag skulle skriva ett brev, alltså ett med porto och kuvert (-admin har inte mail eller telefon), och kunde nog vänta mig ett svar inom 1-2 månader. Tog en vågad chansning och skickade frågan inloggad på banken. Fick allt på 4 dagar, dock i mystisk form, avgifterna kvartalsvis med skatten inkletad och årsvis kapitaluppgifter.
Svar:
Snitt 11,31%/år (Skryt: några år har jag slagit avgifterna. På väg till inlösen ”as we speak!”)

Länsförsäkringar kunde ordna det över dagen, innan de kom på att jag har försäkringsmäklare. Försäkringsmäklaren kunde tänka sig att ta fram informationen mot 2 500kr/, låt den sjunka in. Trots gnäll fick jag avgifterna ihopkletade gratis i ett mail! Inte för alla mina fyra försäkringar såklart, det vore ju för schysst.
Svar:
Nr1: 4,8% (kapitalet smular bort, inlösenkandidat, 240kr + 0,65% och fräscha otippade 3% i insättningsavgift. )
Nr2: 0,65% (0,65% i kapitalavgift)
Nr3: 0,7% (240kr + 0,65%)
Nr4 ITPK: 0,23% (var lika liten som nr1 kollektivt prutad och klar, ca 0,25%! )

Amf pension -Spännande fråga! (som att jag frågade om Gollum finns). Lovade att skicka inom en vecka. Fick hemskickad information med ett trevligt brev.
Svar:
PA03: Snitt 0,9% (85kr fast avgift + 0,15% kollektivt prutad)

Var uppmärksam på vad som händer med den fasta avgiften när försäkringen slutbetalats (alltså när du byter arbetsgivare). I vissa fall faller den bort och endast kapitalavgiften kvarstår. Mitt tips är att försöka välja försäkringar där det händer och se till att kapitalavgiften är så låg som möjligt!

Sedan börjar jag ju få ett och annat jag vill säga till Pensionsgruppen, den där med Socialförsäkringsministern i spetsen, alltså är de ens på bollen? 11,5%!?
Vågar du ta reda på vad ni har betalat per år i snitt?

COMMENTS

Minna

Usch för dessa avgifter…..du är duktig som orkar engagera dig…

Mattias

Hej, vilken intressant blogg du har!

Jag har bara en tjänstepension f.n. Efter ett sommarjobb i hemtjänsten blev jag automatiskt placerad i KPA:s trad försäkring inom AKAP-KL. Men skulle man inte få välja förvaltare själv? Valcentralen hävdade att de hade skickat ut ett valpaket till mig – men något sådant har jag ej sett till.

Det är ju inte lätt att sätta sig in i vad alla olika alternativ och förvaltare innebär – och då är jag ändå lite sådär nördigt intresserad av sparande till att börja med. Jag kom hur-som-helst ändå fram till att jag ville välja investeringar själv. Trad-försäkringar i all ära, men jag vill bestämma själv.

Med tanke på det ringa belopp som hade placerats hos KPA (tänk på att det var ett sommarjobb) hade mina investeringar i princip inte kunnat gå plus på lång sikt. Jag bytte därför till Danica, som inte tar ut någon fast avgift eller procentavgift. Dessvärre skulle ju naturligtvis KPA (?) ta 800 kronor från mig i flyttavgift – på ett kapital på 1.600 kronor! Det sög, men jag vet att jag åtminstone kommer kunna tjäna pengar på lång sikt utan allt för höga avgifter.

Varför kan man inte bara koppla tjänstepensionen till personnumret, och sedan välja én förvaltare för alla inbetalningar? Det är en gåta för mig.

    Kristina

    Tack Mattias!
    Helt orimligt med dessa avgifter! Tur att du kunde flytta till Danica och få några pengar kvar. Jag håller helt med dig att vi borde införa ett system med en tjänstepensionsförsäkring per person som man flyttar med. Lagen som den ser ut idag gör det omöjligt och även om lagen inte gjorde det så gör kollektivavtalen det också omöjligt (facken alltså). Som jag har förstått det. Det krävs alltså att vi är tillräckligt många för att skapa lite sus och dus för att politikerna skall vakna:-).