Pensionens viktigaste – Avgifter och Avkastning

Det har visat sig att det inte är lätt att få raka svar på vad en pension kostar. Och varför orka bry sig om den där fjuttiga halva procenten i extra avgift? Ja, är 0,5% i avgift fjuttigt? Unionen verkar ju inte tycka de, de ville gå i strejk för att deras medlemmar skulle få 0,5% extra i pension… Helt ointressant kan det med andra ord inte vara.

Innan vi går vidare vill jag be om ursäkt för alla diagram, jag ska försöka sansa mig framöver och återgå till högst ett per inlägg. Men seriöst, de har varit svårt att hålla fingrarna i styr och det har varit en lång helg… 

Bolagens Defaultfonder

Nedan diagram visar vad avgifterna kommer bli på 20 år i respektive bolags ”defaultfond”. (Om du är nyfiken på defaultfonderna och avgifterna finns de längst ner på sidan).

Avgift 20år

När man bara tittar på staplarna är det ju inte så man hoppar till av skillnaderna, det förstår jag. Men seriöst om du tittar på skillnaden i avgiftsbeloppen. Då är det inte växelpengar vi pratar om.
Jag tänker att man kanske ska strejka för att få försäkringsbolagen att ta mindre? Äh, skämt åsido, jag hoppas att du hajar till lite i alla fall?

Avgifterna är det ena som kan uppröra med ovan diagram. Avkastningen, alltså hur mycket pengarna växer, är definitivt nummer två. Jag har antagit att alla de olika alternativen har en årlig avkastning på 5%/år i tjugo år framöver (med 100 000kr i startkapital och en löpande månadsinsättning på 4 000kr). Fonderna som avgifterna är räknade på är de som bolagen uppgivit som sina ”default-fonder”, de fonder där dina pengar hamnar om du inte väljer alls. Vad fonderna har för inriktningar skiljer sig förstås och det betyder att de inte utvecklas likadant, varken sinsemellan eller år efter år.

Avkastning

Indexfonder följer sitt index vilket betyder att det rör sig upp och ner med den marknaden. En blandfond har som en trygg och trött botten av räntor. En fond-i-fond vet ingen riktigt vad den ska göra. Bilden nedan visar hur de olika defaultfonderna gick 2015 (efter alla avgifter för försäkring och förvaltning) och vad deras avgifter var.

 

utveckling och avgift

Här följer nästa insikt; Dyrast är inte alltid sämst. I detta fall är ju faktiskt billigast också sämst… Nedstämmande nog. Varför pratar man så sällan om detta!?
Jo, för att jag kan göra antaganden om utveckling och jämföra avgifter som jag gjort i mitt tidigare inlägg (avkastning på ett år = 0) och i mitt diagram ovan räknar jag med 5%. Men så är det inte, inte alls. Avkastningen är  lika svår att se i framtiden som den är lätt att se historiskt. Vi ser ju att Handelsbanken, ett mittalternativ i avgifter, presterade bäst av alla fonderna och Nordnet som var billigast sämst men vi vet inte hur de kommer gå 2017…

Nu roade jag mig med att se hur bra fondalternativen hade gått ett år bakåt också. Bara för att jämföra…

 

Utveckling och utveckling

Vad kan vi säga om det? Inte superroligt sparår, det är allt jag har att säga. (Även här är alla avgifter inräknade i utvecklingen).
Tydligt blir i alla fall att bara en billig försäkring inte räcker för att skapa pengar, du måste också välja själv. Det behöver absolut inte vara något dåligt, precis som jag skrev  här om att man kan plussa på kapitalavgift (den på alla pengar i försäkringen) rakt på förvaltningsavgiften för att få fram en rättvisande bild.

Slutligen vill jag säga att jag inte riktigt är klar med avgifter och avkastning, men det får räcka för nu.

/Kristina

 

Bolagens avgifter och defaultfonder:
Tabell defaultfonder

COMMENTS

Anna

Hej! Saknar Skandia (där en del av mina tjänstepensionspengar sitter fast). Har de inte svarat? Eller är de inte med i undersökningen?
/Anna

    Kristina

    Hej Anna,

    De har inte svarat. De var med från början så ingen diskriminering här inte.
    Eventuellt kommer de svara och då kommer jag uppdatera informationen. Sedan jag skickade mailet har jag jagat på de som inte svarat. Skandia gav mig en mailadress i förra veckan…

    /Kristina

Olle

Ett tips är att redogöra för fondens totala avgift, inte bara fondavgiften. Avanza 100 kostar 0,69% inte 0,66. Nordea stratega 30 kostar 1,40% inte 1,35. Brummers state street world index kostar 0,70% och inte 0% AMF aktie mix kostar 0,44% inte 0,32% osv.

    Kristina

    Japp Olle!

    Det har du helt rätt i. Nu valde jag att redovisa förvaltningsavgifterna och inte totala fondavgiften. Avkastningen stämmer ändå eftersom den är inklusive alla fondens avgifter.

    När det gäller Brummer rabatterar de hela förvaltningsavgiften så kostnaden för den fonden är ca 49kr totalt.

    /Kristina

Olle

Det var bra info ang. Brummer, I stand corrected!

Gällande avkastningen på ett års horisont så är du ju långt ifrån ensam om att redovisa resultat på kort tid men det skulle bli mer talande om horisonten/historiken var minst 5 år. På diverse forum på nätet så rekommenderas fonder som funnits i allt mellan 1-5 år Men när du som kund skall välja en fondportfölj så säger det ju nästan ingenting om kvalitéen på fonden om man bara tittar på ett års horisont. Avanza Zero backade -36,1% år 2008 som var ett uselt börsår men var +25,5% år 2013 som var ett bra börsår. Fonden marknadsförs ju rätt hårt som en bra startfond men ser man till historisk avkastning (femårigt snitt) så är ju fonden inte ens bland dom 400 bästa fonderna på marknaden. Du är ju konsekvent i jämförelsen eftersom alla bolags fonder mäts på samma period men för konsumenten blir det svårt att dra slutsatser på ett års historik. Här uppstår det ju dock en problematik och det är att bolagens ”defaultfonder” byts ut så ofta att få ens har fem års historik.

    Kristina

    Hej Olle!
    Börjar från slutet. Detta är inget beslutsunderlag utan ett försök att visa på just det du säger att det är viktigt att faktiskt kunna jämföra avkastning. Alla som är verksamma i branschen har ett STORT ansvar att skapa möjlighet till jämförelse. Annars är transparensen bara trams.
    Ja, precis som du säger är Avanza Zero en indexfond, den följer börsen i upp och nedgång. Denna persiod kvalade den in på någon slags mittplats medans Handelsbanken gick riktigt bra.
    Anledningen till att jag valde ett år är att det är bättre än inget alls. Min upplevelse är är att tjänstepensionsbranschen jobbar mycket mer ursäkter och min övertygelse är att något är bättre än inget!

    /Kristina